Predstavljena monografija Berislava Majhuta i Štefke Batinić “Hrvatska školska slikovnica do 1945.”

Foto: fah

Monografija Berislava Majhuta i Štefke Batinić “Hrvatska školska slikovnica do 1945.” predstavljena je u utorak u Hrvatskom školskom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica Učiteljskoga fakulteta u Rijeci Maja Verdonik istaknula je da je monografija dragocjena jer na jednom mjestu okuplja brojne relevantne činjenice. Knjiga zahvaća prostor hrvatskih slikovnica na temelju triju kriterija – nacionalnom, jezičnom i teritorijalnom, rekla je Verdonik dodavši kako ona nije samo povijest slikovnice nego i povijest djetinjstva.

Profesorica zagrebačkoga Učiteljskog fakulteta Smiljana Narančić Kovač napomenula je kako se slikovnica od prve slikovnice na hrvatskome jeziku, Male obrazne Biblije iz 1854., brzo razvijala oko obje svoje osi – vizualne i tekstualne – sve dok na kraju nije postala toliko popularna i važna vrsta dječje književnosti.

Svoj je utjecaj raširila i daleko preko svojih granica, na udžbenike, primjerice prve računice i početnice, ili pak na političke i promidžbene slikovnice namijenjene odraslima, napomenula je dodavši kako se monografija, osim što prati gusti tijek razvoja slikovnice s često začuđujućim obratima bavi i širim kontekstom ilustrirane dječje knjige sve do granica sa stripom ili fotografijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako knjiga istražuje, istaknula je, hrvatske ilustratorice, inozemne ilustratore koji su djelovali u Hrvatskoj, djecu ilustratore, prve hrvatske dječje enciklopedije i mnoge druge skrivene ili zanemarene susrete teksta i slike u dječjim knjigama.

Pritom se dječja književnost otkriva kao bogato nalazište vrijednosti koje su društva pohranjivala u dječje knjige vjerujući da, čineći to, osiguravaju svoju budućnost, napomenula je.

Knjiga “Hrvatska školska slikovnica do 1945.” (443 str.) bogato je ilustrirana monografija. Rezultat je dugogodišnjega bavljenja autora povijesnim razvojem slikovnica u Hrvatskoj – od stvaranja istraživačkoga korpusa koji obuhvaća više od 500 registriranih slikovnica do rekonstrukcije njihova razvoja i analize s različitih aspekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga ima 11 poglavlja, bibliografiju hrvatskih slikovnica do 1945., popise autora tekstova i slika u slikovnicama, popis više od 300 ilustracija u knjizi, imensko kazalo te sažetak na engleskome jeziku.

Knjigu su objavili Hrvatski školski muzej i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Berislav Majhut redoviti je profesor dječje književnosti na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta. Autor je više knjiga, a uz ino i knjige “Pustolov, siroče i dječja družba”. Štefka Batinić je ravnateljica Hrvatskoga školskog muzeja u Zagrebu. Bavi se istraživanjem povijesti pedagogije i školstva te povijesti djetinjstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.