23. rujna Međunarodni dan kulturne baštine – zašto je je posavsko selo Krapje jedinstveno u graditeljskoj baštini?

Foto: FrAnneser, commons.wikimedia.org

Dana 23. rujna obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine. Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine proglašenjem posavskog sela Krapje – selom graditeljske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. Ministarstvo kulture razvija mehanizme i uspostavlja mjere zaštite kulturne baštine s ciljem osiguranja njene održivosti što podrazumijeva identificiranje, dokumentiranje, istraživanje, održavanje, zaštitu, korištenje kao i promicanje njenih vrijednosti.

Hrvatska – zemlja prebogata prirodnim i kulturnim ljepotama i vrijednostima

Tako na UNESC-ovom popisu svjetske materijalne baštine, uz Stonehenge, piramide, danas izgorenu parišku katedralu Notre Dame i druge spomenike prirodne i kulturne baštine, ponosno stoje naša: Plitvička jezera, povijesni grad Trogir, katedrala Sv. Jakova u Šibeniku, Povijesni kompleks Splita i Dioklecijanova palača, kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču, Starogradsko polje, Stari grad DubrovnikStećci srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva upisana su hrvatska dobra nematerijalne kulturne baštine: dubrovačka Festa Sv. Vlaha, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod „Kraljice“ (Ljelje) iz Gorjana, procesija „Za križen“ na otoku Hvaru, godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva i čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Hvar, Lepoglava), Sinjska alka – viteški turnir u Sinju, Medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske, bećarac iz Slavonije, Baranje i Srijema te nijemo kolo Dalmatinske zagore i klapsko pjevanje, te Glazbeni izričaj ojkanje.

Krapje (Lonjsko Polje)-  selo graditeljske baštine

Prije 25 godina posavsko selo Krapje proglašeno je selom graditeljske baštine. S više od 80 drvenih kuća to selo na lijevoj obali Save na području Općine Jasenovac jedan je od bisera Parka prirode Lonjsko polje i vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u zapisima na stranici Parka prirode Lonjsko polje: “U Krapju je kao rijetko gdje očuvana tradicijska arhitektura, osobita za srednju Posavinu, s drvenim kućama starim više od stotinu godina. Prepoznatljivu sliku naselja čine potezi drvenih kuća, najčešće okrenutih užim pročeljima prema cesti, s čije se bočne strane ulazi u dvorišta. Uz njih su različite gospodarske zgrade, a svaka ima posebnu namjenu. To su staje, sjenici, suše, spremišta, svinjci, koševi za spremanje kukuruza, kokošinjci itd. Građene su od vodoravno slaganih hrastovih platica, tzv. planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Slikovitost kuća ističu natkrivena vanjska stubišta, trijemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.”

 

Slikovni rezultat za krapje wikipedia

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: commons.wikimedia.org

Datei:Naturparkzentrum in Krapje.jpg

Foto: de.wikipedia.org

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljepote hrvatske Posavine i gradnje drvenih kuća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.