23. siječnja 1986. The Rock and Roll Hall of Fame – najznačajniji predstavnici rock glazbe

Foto: www.rockhall.com

Za one manje upoznate, riječ je o muzeju u Clevelandu koji od 1986. u svom postavu uključuje imena za koja smatra da su najvažnija i najutjecajnija u rock glazbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1986. godine The Rock and Roll Hall of Fame svečano je primio svoje prve članove. Bili su to u kategoriji izvođača: Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, The Everly Brothers, Fats Domino, Sam Cooke, Ray Charles i James Brown. U kategoriji neizvođača uvedena su dvojica DJ-a: Alan Freed i Sam Phillips. U kategoriji životnog djela uveden je John Hammond, a u kategoriji tzv. „ranih utjecaja“ (early influences) uvedeni su Jimmie Rodgers, Jimmy Yancey i Robert Johnson.

The Rock and Roll Hall of Fame je institucija čiji je vlasnik Rock and Roll Hall of Fame Foundation smještena u Clevelandu, Ohio, u SAD-u, gdje se smješten i muzej. U muzeju se nalazi veliki broj glazbenih predmeta iz cijelog svijeta. U Rock and Roll Hall of Fame se biraju rock glazbenici i rock sastavi za koje se smatra da su imali veliki utjecaj na glazbu unutar rock-žanra diljem svijeta. Uvjet da bi se pjevač ili grupa primili je da je prvi album kojeg su objavili star najmanje 25 godina. Prvi put ceremonija je obavljena 1986. godine. Posljednjih godina normalno je postalo birati 5 glazbenika ili sastava međutim ranijih godina birano ih je više.

Što se tiče pjesama, najveći broj pjesama u u ovom muzeju Rock and rolla imaju Beatlesi i Rolling Stonesi (8), te Elvis Presley (7).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Rock and Roll Hall of Fame dugo je vremena bio američki ili čak i anglosaksonski fenomen. Dugo vremena su svi izabrani glazbenici i sastavi bili iz zemalja engleskog govornog područja. Prvi sastav koji je bio izabran a nije dolazio iz engleskogovorne zemlje bio je sastav ABBA, 2010. godine.

Sve izabrane rock glazbenike u The Rock and Roll Hall of Fame možete pogledati ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.