26. rujna blaženi Pavao VI. – Veliki život velikog pape

Foto: laudato.hr

Papa Pavao VI. pojavio se posljednji put u javnosti na misi zadušnici za političara i prijatelja iz mladosti, jednog od posljednjih istinskih demokršćana i domoljuba Europe Alda Mora, kojeg su oteli i ubili pripadnici Crvenih brigada i kojeg je uzaludno pokušao spasiti pišući apel komunističkim ekstremistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je očito da je pri kraju snaga. Umro je tri mjeseca poslije u Castel Gandolfu 6. kolovoza 1978. od srčanog udara.

Na samrti je citirao svetog Pavla: ‘Mogu smireno otići. Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao!’

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je uključen u pomaganje izbjeglicama i Židovima. Dana 1. studenog 1954. imenovan je milanskim nadbiskupom. Aktivno je sudjelovao u pripremama Drugog vatikanskog koncila i sudjelovao u tome velikom crkvenom skupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 21. lipnja 1963. izabran je za papu i uzeo ime Pavao VI. Usred brojnih izazova, doveo je do uspješnog zaključenja tri razdoblja Koncila, potičući Crkvu da bude otvorena suvremenom svijetu poštujući svoju tradiciju, i uvijek težeći jedinstvu među koncilskim ocima.

Pokrenuo je praksu apostolskih putovanja i putovao na sve kontinente, počevši sa Svetom zemljom, gdje se odigrao njegov povijesni susret s pravoslavnim patrijarhom Atenagorom.

Radio je na primjeni dokumenata Koncila i provodio njegove reforme. Pružio je veličanstveni nauk o pitanju mira i ustanovio Svjetski dan mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je patio zbog niza kriza koje su pogađale Crkvu u tim godinama, ali je na njih odgovorio hrabrim prenošenjem vjere i bio jamcem doktrinarne postojanosti Crkve u razdoblju ideoloških previranja. Pokazivao je vrsnu sposobnost za posredovanje na svakom polju, bio je mudar u svojim odlukama, nepokolebljiv u afirmiranju načela i imao razumijevanja za ljudske slabosti.

Po naravi je bio suzdržan, ponizan i ljubazan, pouzdan i vedar, a odlikovao se iznimnom tankoćutnošću. Čovjek duboke duhovnosti – utemeljene na Svetom pismu, crkvenim ocima i velikim misticima – pokazao je jaku vjeru, nepokolebljivu nadu, svakodnevnu ljubav koju je živio u diskretnosti i jednostavnosti. Njegova molitva, ukorijenjena u riječi Božjoj, liturgiji i klanjanju pred Presvetim i uzornim štovanjem Majke Božje.

Pavao VI. umro je u Castel Gandolfu, nakon kratke bolesti 6. kolovoza 1978., moleći Očenaš. Napisao je Razmišljanje o smrti  i Oporuku  koji predstavljaju remek-djela duhovnosti i ljubavi prema Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo proglasio ga je 19. listopada 2014. blaženim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.