28. srpnja 1741. umro Antonio Vivaldi – skladatelj i katolički svećenik

Veliki skladatelj Antonio Vivaldi umro je na današnji dan 28. srpnja 1741.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je u Veneciji 4. ožujka 1678. od oca brijača Giovannia Battista, koji je bio violinist u orkestru čuvene crkve sv. Marka, pa je sinu dao prvu poduku iz violine. Antonia je s deset godina uveo u orkestar kao svoga zamjenika i nasljednika.

„Crveni svećenik“

Vjerojatno zbog njegova slaboga zdravlja, a moguće i zbog osobne želje, otac ga upućuje u svećeničko zvanje, pa biva 1703. godine zaređen za katoličkog svećenika. Don Antonio je samo kratko vrijeme po ređenju vršio crkvene obrede, svega godinu dana. Kako je bio riđe crveno žućkaste kose suvremenici su ga prozvali «crvenim svećenikom» – naziv koji ga je pratio cijeloga života. Zbog slaboga zdravlja i napada bolesti, nekoliko je puta morao napustiti oltar za vrijeme mise, pa je zbog toga oslobođen crkvenih dužnosti. Kako je bio oduševljen glazbom, to oslobođenje dalo mu je više vremena i mogućnosti da joj se potpuno posveti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad u konzervatoriju za siromašne djevojke

Stupa u službu venecijanskog glazbenog zavoda u kojemu uz prekide provodi gotovo cijeli život. U početku radi kao učitelj violine, a kasnije kao dirigent i kompozitor Konzervatorija za mlade djevojke. Taj zavod bio je sirotište dobrotvornih ustanova za siromašne djevojke. Vivaldi je ubrzo podigao orkestar konzervatorija na takovu razinu da su ga ubrajali među najbolje ansamble ne samo u Italiji već i u Europi. Na koncerte su dolazile istaknute osobe i članovi kraljevskih kuća, iz raznih dijelova Europe prigodom boravka u Veneciji. Prodajom ulaznica za koncerte konzervatorij je pribavljao dodatna sredstva za uzdržavanje štićenica. Njegova djela izvode se po cijeloj tadašnjoj kulturnoj Europi. Ubrzo postaje slavan i poznat pa ga posjećuju i strani glazbenici kako bi od njega učili.

Umire u Beču u šezdeset i trećoj godini kao siromašni građanin, o čijoj smrti i značaju njegove osobe nigdje ništa nije objavljeno. U registru mrtvih Stolne crkve sv. Stjepana pod nadnevkom 28. srpnja 1741. zapisano je: – „Velečasni gospodin Antonio Vivaldi, svjetovni svećenik, preminuo u kući obitelji Satler kod «Vratiju Koruške» i pokopan na bolničkom groblju“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.