28. svibnja 1991. Stadion NK Zagreb – tko su bile Zenge, strah i trepet za neprijateljske srbijanske vojnike?

Foto: snimka zaslona

Zenge su bili strah i trepet za srbijanske vojnike. Taj strah su oni na određen način i sami stvorili huškanjem, lažima i mitomanijom u pripremi agresije na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 28. svibnja 1991. na stadionu NK Zagreb održana je svečana smotra brigada Zbora narodne garde uz svečani mimohod i polaganje prisege. Danas se na taj dan slavi Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan hrvatske kopnene vojske.

Događaji u Pakracu i na Plitvicama početkom i krajem ožujka 1991. te prijetnja uporabom JNA radi očuvanja Jugoslavije nametnuli su hrvatskom vodstvu potrebu za ustrojavanjem vlastitih vojnih snaga. No, Hrvatska je još uvijek bila u sastavu Jugoslavije pa se zbog postojećih propisa to nije moglo učiniti izvan okvira MUP-a RH. Dotad ustrojene policijske postrojbe za posebnu namjenu mogle su zaštititi hrvatske građane od napada srpskih terorista i pobune dijela Srba u Hrvatskoj, ali moguća uporaba JNA protiv Hrvatske prisilila je hrvatsko vodstvo da u postojećim formalno-pravnim okvirima odgovori na tu prijetnju. Zbog toga se, u skladu s važećim republičkim i saveznim zakonima, prišlo reorganizaciji MUP-a i preustroju policijskih snaga, odnosno ustrojavanju nekog oblika vojno-policijskih postrojbi pod imenom Zbor narodne garde (ZNG).

Iz tih postrojbi nastale su slavne gardijske brigade koje su bile kičma obrane, a poslije i oslobađanja Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Domovinskog rata, nemjerljive su zasluge Zbora narodne garde u ratnoj 1991. godini. Usprkos malobrojnosti i uglavnom lakom naoružanju, mladići koji su se dragovoljno prijavili u Zbor narodne garde nevjerojatnom su hrabrošću branili napadnute dijelove Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika.

Oni su na sebe primili prvi i najjači udar JNA, a njihovo herojstvo je bilo toliko da su neprijateljski srpski vojnici imali gotovo iracionalan strah od „Zengi“, kalo su ih zvali.

“Zenge” su tako postale strah i trepet u očima neprijatelja, pa je to toliko psihološki negativno djelovalo na njih, da bi čak i mjesta u kojima bi se nalazila malobrojne posade branitelja veličine voda do satnije bila nepremostiva barijera za mnogobrojnije srpske vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz takvih mjesta, koje su branile Zenge, zapisano je u povijest od Bogdanovaca, Nuštra, Starog Grabovca, Kijeva, Kruševa, Gospića, Turnja, Pakraca i dr.

Tako je, primjerice, prvih mjesec dana rata u Vukovaru, odnosno na Sajmištu, uvelike je odredilo daljnji tijek borbi. Malobrojni branitelji Sajmišta uz velike žrtve branili su proboj neprijateljskih snaga u samo srce grada. Veliku uloga, uz naravno domaće stanovništvo, u obrani Sajmišta tih prvih dana imali su pripadnici Zbora narodne garde, popularno zvanih Zenge. Heroji ove epizode su Ivica Arbanas, Ivan Anđelić, Pero Perić, Vlado Jularić, Marko Karaula, Nikica Burić- Samoborac, Petar Janjić, Željko Mihaljević, Siniša Mataija–Rambo, Krešimir Čutura, Slavko Jurić …

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heroji Vukovara: Zenge

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.