29. lipnja 2003. umrla Katherine Hepburn – glumica koja je osvojila najviše Oscara

Foto: Jbarta

Na današnji dan umrla je 29. lipnja 2003. u dubokoj starosti od 97. godina Katherine Hepburn, američka filmska glumica i jedina žena u povijesti koja je osvojila čak četiri Oscara za glumu. Sve četiri nagrade osvojila je za najbolju glavnu žensku ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1999. Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena.

Impresivna filmska karijera

Katharine Houghton Hepburn  rođena je u Hartford, Connecticut, a bila je kao osoba naširoko poznata po svojoj oštroumnosti, otmjenosti iz Nove Engleske i žestokoj neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spada u red filmskih legendi zbog svoje prebogate filmske karijere koja je trajala punih 62 godine. Oscare je osvjala u rasponu od 48 godina!

Oscare za najbolje filmske uloge ostvarila je u slijedećim filmovima:

– „Jutarnja slava“ (1933., sa Douglasom Fairbanksom)
– „Pogodi tko dolazi na večeru“ (1967., sa Spencer Tracyem i Sidney Potierom)
– „Zima jednog lava“ (1968., sa Peterom O’ Toolom)
– „Ljetnikovac na zlatnom jezeru“ (1981., sa Henry Fondom)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom svoje karijere filmske glumice, Katharine Hepburn je ukupno 12 puta bila nominirana za nafradu  Oscar za najbolju glavnu glumicu. Od ovih 12 nominacija, četiri je puta odnijela nagradu. Osim osvajanja Oscara, i nominacije su bile u neprolaznim filmskim klasicima kao: „Afrička kraljica“, „Dugo putovanje u noć“, „Alice Adams“ i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.