29. prosinca sveti David – kralj iz čije se loze rodio Mesija

Danas 29. prosinca slavimo manje poznati, ali ovom božićnom vremenu ne slučajno odabrani spomen dan jednog od najvećih ljudi koji su hodali Zemljom: svetog izraelskog kralja Davida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je bio vladar za koga je prorečeno da će iz njegove loze i krvi biti rođen Mesija.

To se ostvarilo rođenjem Isusa Krista u izraelskom gradiću Betlehemu.

David, kralj Izraelaca, prorok i pjesnik, rođen je u Betlehemu oko 1040, vladao je od oko 1000. do oko 962. prije Krista. Bio je sin Jišaja, jednog od glavara Judinog plemena. U mladosti pastir u Betlehemu, uskoro je postao štitonoša izraelskog kralja Šaula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Šaulov dvor dovela ga je vještina sviranja harfe. Kao dječaka pomazao ga je za kralja prorok Samuel još za života kralja Šaula, koji je pao u Božju nemilost.

Unatoč tome, David nije krenuo u otvorenu pobunu smatrajući Šaula do njegove smrti zakonitim kraljem. Isticao se u mnogim okršajima s Filistejcima (borba s divovskim Golijatom), te je postao Šaulov zet i miljenik.

Stekao je ugled kod Izraelaca, ali i navukao na sebe Šaulovu zavist i mržnju. Odmetnuo se stoga od Šaula i ostao u filistejskoj zemlji. Kad su u novom sukobu s Filistejcima Šaul i njegov sin Jonatan poginuli, David je postao kraljem Judeje, a zatim, nakon pobjede nad Šaulovim sinom Išbaalom, kraljem cijelog Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojio je Jeruzalem, izabrao ga za glavni grad kraljevstva, donio u njega Kovčeg saveza, utvrdio ga i izgradio. Ustrojio je građansku upravu i stalnu izraelsku vojsku. Sagriješio je s Bat-Šebom, ženom Urije Hetita, kojeg je dao ubiti.

Učinio je tako dvostruki grijeh, preljub i ubojstvo. Zbog toga je Davida oštro ukorio prorok Natan, a posljedica njegova teškog grijeha bila je smrt sina i mnoge druge nedaće i iskušenja.

David se iskreno pokajao, a izrazio je to i u pokorničkom 51. psalmu „Smiluj mi se Bože“. Kasnije mu je Bat-Šaba rodila sina Salomona, koji je postao Davidovom nasljednikom. U nizu ratova pobijedio je Filistejce i druga susjedna plemena te znatno proširio granice svoga kraljevstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potkraj života ugušio je pobunu koju je podigao protiv njega njegov sin Abšalom. 

Pripisuju mu autorstvo jednog dijela biblijskih „Psalama“, najljepših hvalospjeva dragom Bogu.

Bio je obdaren i darom proroštva, koji je izrazito nazočan u njegovim stihovima psalama, u kojima je opisao lik i patnje budućeg Mesije.

Isus Krist, Mesija cijelog svijeta još se naziva i „sin Davidov“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.