29. siječnja 1925. rođen Ferdinand Kulmer – hrvatski slikar iz grofovske obitelji

Foto: croatia.org

Ugledni slikar Ferdinand Kulmer bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Posjed obitelji Kulmer pokraj Zagreba nekoć je obuhvaćao Medvedgrad i Šestine te gotovo 1000 hektara zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1925. godine rođen je hrvatski slikar Ferdinand Kulmer. Potjecao je iz nekoć bogate grofovske obitelji Kulmer, koja je imala nekoliko dvoraca u Hrvatskoj. Naime, grofovi Kulmer svojedobno su posjedovali dvorce u Šestinama, Cerniku, Popovcu i Bračku. Jedno vrijeme bili su vlasnici nekadašnjih utvrđenih gradova Samobora i Medvedgrada. Osobito je zanimljiv bio posjed obitelji Kulmer pokraj Zagreba, koji je obuhvaćao Medvedgrad i Šestine te gotovo 1000 hektara zemljišta.

Grof Ferdinand Kulmer rođen je u gradiću Cap Martin na francuskoj Azurnoj obali. Taj se gradić nalazi samo nekoliko kilometara od Kneževine Monako, a francusko-talijanska granica također je u njegovoj blizini. Grof Ferdinand Kulmer studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu. Dapače, na istoj je Akademiji 1964. postao docent, zatim 1969. godine i izvanredni profesor. Od 1975. do 1990. godine bio je redovni profesor na ALU.

Godine 1985. Ferdinand Kulmer izabran je za izvanrednog člana, a 1991. i za redovnog člana HAZU. Umro je u Zagrebu, upravo na Martinje (11. studenog) 1998. godine. U trenutku smrti bio je u 64. godini života. Pokopan je u grobnici barunske i grofovske obitelji Kulmer kod crkve sv. Mirka u Šestinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.