29. travnja 1980. umro Alfred Hitchcock: filmski genij se pred smrt vratio svojoj prvoj ljubavi – Isus Kristu!

Foto: Snimka zaslona

Nakon što je primio pričest, najveći od najvećih u svijetu filma – slavni Englez redatelj Alfred Hitchcock – je potiho zaplakao pri čemu su mu suze potekle niz obraze.  Prije toga se ispovjedio katoličkom svećeniku i tako vratio Kristu i vjerničkoj ljubavi iz djetinjstva koju je tijekom života zapostavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alfred Hitchcock je odgojen u Engleskoj kao katolik, a u mladosti se školovao kod salezijanaca i isusovaca.

Na današnji dan 1980. umro je slavni filmski redatelj Alfred Hitchcock. Pred smrt se ispovjedio katoličkom svećeniku, a u domu umirućega održana je i katolička misa. Te je događaje na dirljiv način opisao mladi isusovački svećenik Mark Henninger, koji im je i sam prisustvovao. Naime, mladog patera Henningera, koji je u to vrijeme studirao filozofiju na Sveučilištu u Los Angelesu, pozvao je u Hitchcockov dom svećenik Tom Sullivan, koji je redatelja poznavao. Zatekli su Hitchcocka kako spava u dnevnoj sobi i nježno su ga probudili. Slavni redatelj i velikan filmske umjetnosti je poljubio svećenikovu ruku i zahvalio mu.

Dvojica svećenika zatim su održala misu u kući, pri čemu je Hitchcock odgovarao na latinskom (dugo nije bio u crkvi, pa nije bio dobro upoznat s promjenom u liturgiji). Nakon ispovijedi je primio i pričest, pa je potiho zaplakao pri čemu su mu suze potekle niz obraze. Najveći od najvećih u povijesti filma znao je da ga je Božja ljubav primila u Očev dom, baš poput izgubljenog sina iz Evanđelja po Luki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Henninger i Sullivan još su u nekoliko navrata dolazili održati misu u Hitchcockovoj kući, uvijek subotom poslijepodne. Ubrzo nakon toga redatelj je umro, upravo na današnji dan 1980. godine, u 9:17 sati ujutro, u svom domu na Bel Aireu.

*Alfred Hitchcock smatra se majstorom kriminalističkog žanra, koji je u svojim trilerima uspio nadići standarde koji zadovoljavaju publiku.

Postao je kultnim redateljem, te se tako svrstao u red najvećih eksperimentatora filmskog izraza te ujedno originalnim stilistom kojeg se često citira i imitira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karakteristike njegovih filmova bile su prije svega sklonost montaži ili pokretima kamere, crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok te izmjena komičnih i tragičnih elemenata.

Od njegovih filmova svakako treba izdvojiti filmove kao što je “Rebecca”, “Strani dopisnik”, “Sjena sumnje”, “Ozloglašena”, “Uže”, “Čamac za spašavanje”, “Pod znakom jarca”, “Stranci u vlaku”, “Zovi M za ubojstvo”, “Čovjek koji je previše znao”, “Que Sera, Sera”, “Vrtoglavica”, “Sjever, sjeverozapad”, “Psiho”, “Ptice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.