3. prosinca 1979. Iran – tko je bio ajatolah Homeini kao ‘vrhovni vođa’ države?

Foto: Thinkstock

„Vrhovni vođa“ (rahbar) u Iranu je službeni šef države, a predsjednik Irana ima nižu funkciju šefa vlade. Općenito se smatra da „vrhovni vođa“ u Iranu ima veću vlast nego iranski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1979. godine stupio je u Iranu na snagu novi ustav kojim je uvedena služba „vrhovnog vođe“ kao najvišeg političkog i vjerskog autoriteta u toj državi. Prvi „vrhovni vođa“ postao je poznati ajatolah Homeini, koji je na toj funkciji zatim ostao sve do svoje smrti desetak godina kasnije.

Potrebno je naglasiti da riječ „ajatolah“ sama po sebi ne označava iranskog vođu. „Ajatolah“ je zapravo vjerska titula i označava islamskog vjerskog i pravnog stručnjaka. Na svijetu postoji razmjerno mnogo ajatolaha, a i Homeini je posjedovao tu titulu davno prije nego što je postao iranski „vrhovni vođa“.

Položaj „vrhovnog vođe“ u Iranu nakon Homeinija naslijedio je Ali Hamenei. Hamenei također ima vjersku titulu ajatolaha. Zanimljivo je da je „vrhovni vođa“ (rahbar) u Iranu službeni šef države, a predsjednik Irana ima nižu funkciju šefa vlade. Općenito se smatra da „vrhovni vođa“ u Iranu ima veću vlast nego iranski predsjednik. Dapače, Ali Hamenei bio je predsjednik Irana u doba Homeinija, a nakon njegove smrti naslijedio ga je na položaju „vrhovnog vođe“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.