3. siječnja 1992. Podgradina – monstruozni zločini Jugoslavenske narodne armije u sjevernoj Dalmaciji

Foto: Roberta F., commons.wikimedia.org

Osam zapovjednika Jugoslavenske narodne armije (JNA) optuženo je 2015. za ratne zločine nad Hrvatima u sjevernoj Dalmaciji, na benkovačkom i obrovačkom području, u kojima je od srpnja 1991. pa do ožujka 1993. godine ubijeno 214 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštujući svaku žrtvu rata, dobro je primjetiti jedan važan i znakovit detalj: hrvatski mediji nikada nisu masovnije pisali o ovom pokolju u Podrgradini, dok su npr. o slučaju ubojstva u Gruborima nakon Oluje pisali godinama i pišu i danas. A u Podgradini je ubijeno više ljudi nego u Gruborima…

 

Tijekom napada i zauzimanja mjesta Podgradina u blizini Posedarja (od 31. prosinca 1991 do 7. siječnja 1992.) ubijeno je i zakopano ili u svojim kućama zapaljeno ukupno devet civila Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, JNA je u sjevernoj Dalmaciji izvršila brojna silovanja, mučenja, etnička čišćenja isključivo Hrvata s krajnjim ciljem pripajanja Dalmacije, bez Hrvata, državi Srbiji.

Vrijedi istaći i neprestano ponavljati da je jugoslavenska vojska radila isključivo zločine nad Hrvatima i da nije zabilježeno da je vojska Jugoslavije, koja je trebala biti savezna vojska svih republika, ikada ispalila jedan metak prema Srbima. To više nego jasno govori o karakteru Jugoslavije, države u kojoj su Hrvati živjeli u “bratstvu i jedinstvu”, da bi u njoj završili na isti način kao i na početku stvaranja Jugoslavije – bili su pobijeni i bačeni u jame po istom obrascu kao i 1945. godine.

To valja neprestano prizivati u sjećanje – nije pokolje izvršila isključivo velikosrpska paravojska već regularna vojska Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je bilo i u hrvatskoj Dalmaciji u kojoj su Hrvati bili žrtve jugoslavenskog terora i ubijanja od 1945. s kuliminacijom 1991. godine, čiji su dio bili i ovi pokolji u Pogradini.

I tako svako mjesto sjeverne Dalmacije, napose benkovačkog i obrovačkog kraja, od Podgradine pa do Polače, Bulića, Lišana Ostrovačkih, Vukšića, Korlata, Jasenica, Šopota, Raštevića, Jagodnje Donje, Lepura, Pristega, Smilčića, Paljuva, Zemunika Donjeg, Zemunika Gornjeg, Popovića, Podgrađa, Perušića, Rodaljica, Lisičićia, Provića, Dobropoljaca, Vrane, Podluga, Kruševa, mjesta Meki Doci, Bruške, Zatona Obrovačkog i Medviđe ima svoje žrtve – Hrvate.

Optužnicu protiv sedmorice državljana Srbije, oficiran JNA, i jednog državljanina BiH, podiglo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu nakon provedene istrage zbog  kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog hrvatskog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojice iz Podgradine i ptuženi oficiri JNA su: pukovnik Tripko Čečović (68), zapovjednik “180. mehanizirane brigade”, načelnik “stanice javne bezbednosti Benkovac”  Boško Dražić (52), njegov nasljednik na istoj funkciji u tom periodu  Slobodan Vujko (54), Đorđe Jelić (55), načelnik “stanice javne bezbednosti Obrovac”, major Jovan Dopuđa (67) koji je bio zapovjednik TO Obrovac, zatim komadant TO Benkovac Zoran Lakić (60), potom potpukovnik JNA i zapovjednik “92. mehanizirane brigade vojske RS” Ilija  Mašić (69) i konačno pukovnik JNA Pavo Samardžić (68), zapovjednik “4. lake brigade”.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od srpnja 1991. do ožujka 1993.  godine kao pripadnici tadašnje JNA postupali protivno IV. Ženevskoj  konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, te počinili zločine  na području tadašnje općine Benkovac i Obrovac.

Dalmacija je bila zavijena u crno, a Hrvati su bili predani na nemilost vojsci Jugoslavije kao ovce na klanje, kao žrtve strašnih pokolja koje danas gotovo nitko više i ne spominje. Jer hrvatski političari i vlast danas se primarno i silno brine da ploča s poginulim mladićima vojnicima HOS-a koji se borio protiv JNA, junacima Domovisnkog rata, bude izmještena iz Jasenovca. Da se ne bi netko “uvrijedio” čitajući imena onih koji su pali za slobodu hrvatskog naroda….

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.