3. studenoga 1921. rođen Charles Bronson – znate li da je slavni glumac bio tatarskog podrijetla?

Foto: Wikipedia/ Herald American

Charles Bronson potječe od Lipka Tatara, potomaka Zlatne Horde,  “nasljednika” Mongolskog Carstva slavnog Džingis-kana. Oni su nastanjeni u Litvi i zovu ih litvanskim Tatarima, a gdjegod i poljskim Tatarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1921. rođen je američki glumac Charles Bronson, poznat po svojim ulogama žilavih junaka. Zanimljivo je da je bio tatarskog podrijetla, i to od tzv. Lipka Tatara, koji žive na području današnje Litve, Poljske i Bjelorusije.
Sam naziv „Tatarlar“ izvorno se odnosio na mongolsko pleme „Ta-ta“, koje je živjelo sjeverno od pustinje Gobi u 5. stoljeću. Te se pokrenulo prema Zapadu i zavladalo turkijskim plemenom Bugara (Protobugari) na Volgi, s kojim se danas izmiješalo (današnji kazanjski Tatari). Tako se Tatari najčešće drže turkijsko-mongolskim narodom koji govori turkijskim jezikom.

Nakon prodora Džingis-kanovih Mongola u Europu, nazivi Tatari i Mongoli javljaju se sinonimno. Do 13. stoljeća izmiješali su se i s drugim turkijskim narodima u Europi (Hazari, Kumani, Pečenezi i dr.). Tatari su vladajući sloj u Zlatnoj Hordi, državi koja se prostirala od Oba do Dnjepra, ugrožavajući i Moskvu, a nakon slabljenja Zlatne Horde vladaju još uvijek moćnim Kazanjskim i Krimskim kanatima, sve do kraja 15. stoljeća, kada ih potiskuju Rusi.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Charles Bronson rođen je pod imenom Charles Dennis Buchinsky u rudarskom kraju američke savezne države Pennsylvanije, a za vrijeme proganjanja komunista u SAD-u promijenio je prezime u Bronson. Naime, njegov je agent smatrao da prezime Buchinsky zvuči previše ruski i da bi moglo naštetiti njegovoj karijeri. Kao mladić bio je siromašan i radio je u rudniku, za plaću od samo 1 dolara po toni iskopanog ugljena. Budući da su mu oboje roditelja bili stranog porijekla, Charles nije engleski naučio sve do svoje tinejdžerske dobi, ali je zato bez problema govorio ruski i litvanski.

Zanimljivo je da je u Drugom svjetskom ratu bio u američkoj vojsci na mjestu mitraljesca u bombarderu B-29 Supertvrđava. Dobio je i poznato američko odlikovanje “Purple Heart” zbog ranjavanja.

Poznato je da muškarci u Hollywoodu često počinju glumiti tek u zrelijoj dobi. Charles Bronson naročit je primjer toga, jer je prve prave uloge počeo dobivati tek u kasnijim 40-im godinama života. Zbog svojeg egzotičnog tatarskog porijekla, Bronson je mogao glumiti čak i Meksikance, Indijance, te likove multietničkog porijekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.