3. studenoga 1957. Lajka – prva životinja lansirana u svemir

Lansirana je letjelicom Sputnik 2, koja nije imala mogućnost povratka na Zemlju. Dakle, ispočetka se znalo da će pas morati umrijeti u Svemiru. Službena sovjetska izvješća govorila su da je pas uginuo šestog dana, kad je potrošen sav kisik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji je dan 1957. u svemir lansirana prva životinja – pas Lajka. Lajku, psa lutalicu su pronašli na ulicama Moskve, i isprva nazvali Kudravka (ruski Кудрявка), ona je prošla obuku s dvoje drugih pasa, i na kraju odabrana kao najbolja, za prvu misiju. Lajka je lansirana iz Bajkonura u Sputniku 2, a uginula je samo nekoliko sati nakon lansiranja od posljedica stresa i toplotnog udara, koji je izgleda bio uzrokovan kvarom u kontrolnom sistemu za regulaciju topline. Pravi uzrok i vrijeme njene smrti nije se znao sve do 2002. jer su sovjetski mediji lansirali priču da je uginula zbog nedostatka kisika šesti dan leta.

Iako Lajka nije preživjela putovanje, eksperiment u kome je sudjelovala, dokazao je da sisavci mogu preživjeti lansiranje u orbitu i podnijeti uvjete života u lansiranoj letjelici. Tako je pas Lajka prokrčila i ljudima let u svemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.