30. travnja 1941. – NDH donijela rasne odredbe protiv Židova i Roma

Dana 30. travnja 1941. vodstvo Nezavisne Države Hrvatske (NDH) donijelo je rasne odredbe protiv Židova i Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je učinjeno po uzoru na njemačke rasne zakone iz 1935. kojima se ponajprije Židovima, a zatim i Romima, oduzima svako ljudstvo dostojanstvo i pravo na život.

Ovaj tekst zakonskih odredbi jasno dočarava ludilo neljudskih sustava i ideologija koji su bili na sceni u Europi 20. stoljeća.

Rasni zakoni u Europi i Njemačkoj – posljedica „znanosti“ i ekstremne ideologije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod dugotrajnom „znanstvenom i naprednom“ maskom tzv. eugenike, pseudoznanosti koja se počela širiti Europom prije 100 i više godina, zanemarujući kršćanska načela o jednakosti i božanskom porijeklu svakog čovjeka, rasne teorije hvatale su korijene u državama zapadne Europe. Poput komunizma i mmogih današnjih patogenih ideologija, i ova je izrasla u njedrima dekristijanizirane i „prosvijetljene“ zapadne Europe i kao takva je raširena u druge zemlje.

Na osobit način to se dogodilo u Njemačkoj nakon dolaska na vlast nacionalsocijalista i Adolfa Hitlera. Njihovim rasnim zakonima iz 1935. određeno je da se Židovi neće smatrati njemačkim državljanima već podanicima bez prava glasa i prava obnašanja javnih službi; zabranjeni su brakovi i tjelesno općenje između Židova i „čistokrvnih“ Nijemaca; određeno je da se Židovom ima smatrati svaki onaj komu je Židov bar jedan predak u drugom koljenu; proglašen je i niz drugih mjera kojima su nacističke vlasti izdvajale, diskriminirale i proganjale Židove. Nürnberški rasni zakoni bili su modelom za antisemitsko rasno zakonodavstvo pronacističkih režima u Europi.

NDH kao saveznica Nijemaca donosi rasne odredbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao saveznik Nijemaca u II. svjetskom ratu i NDH je odmah po formiranju donijela rasne zakonske odredbe koje su se doticale tzv. „nearijskih“ Židova i Roma. Rasni odredbe bile su: Zakonska odredba o državljanstvu, Zakonska odredba o rasnoj pripadnosti i Zakonska odredba o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda (sve tri donesene 30. IV. 1941), te Zakonska odredba o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda (4. VI. 1941) i dr. Rasni zakoni bili su uporište za politiku istrjebljenja Židova i Roma.

Izvorni tekst rasnih odredbi NDH

Patologija i neljudskost tih rasnih odredbi i zakona može se pročitati u originalnom dokumentu, gdje se Židove i Rome stavlja u kategoriju ljudi bitno manje vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalni dokument rasnih odredbi NDH možete pročitati ovdje, te se tako i sami uvjeriti u neljudskost i patologiju istih. Nažalost, i naša domovina se tih godina našla u vrtlogu svjetskog rata u kojem su u pozadini dominirali sukobi velikih protuljudskih ideologija nacionalsocijalizma i komunizma, te priključenjem koaliciji oko nacističke Njemačke potpala pod taj veliki sukob.

Tekst zakonskih odredbi koje je donijela Vlada NDH i potpisao dr. Ante Pavelić objavljen u Narodnim novinama br. 16, od 30. travnja 1941:

https://hrvatskoobrambenostivo.files.wordpress.com/2015/07/rasna-politika-u-ndh.pdf

Sporna odredba kojom Nijemci nisu bili zadovoljni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O toj istoj NDH piše i profesorica dr. Hannah Arendt. Profesorica Arendt je dugo surađivala s poznatim filozofom Martinom Heideggerom i doktorirala je filozofiju na Heidelbergu. Arendt je rođena 1906. u Njemačkoj i kao Židovka morala je dolaskom Hitlera 1933. na vlast emigrirati iz Njemačke. Dolaskom u SAD postala je glavna urednica časopisa The New Yorker i profesorica na Sveučilištu grada Chicaga.

Godine 1961. bila je službena dopisnica na procesu Adolfa Eichmanna u Jeruzalemu. U Jeruzalemu je, između ostalog, sakupila sve dokumente o zločinima Nacionalsocialističke Njemačke i njenih satelita na Balkanu. S tim materijalom napisala je knjigu s glasovitom tezom o “banalnosti zla”, koja je prevedena na mnoge jezike: Eichmann in Jeruzalem, Ein Bericht von Banalität des Bösen, Serien Piper 1964, Band 308, München.

Paragraf XI. knjige dr. Arendt počinje s deportacijom Židova iz balkanskih država: bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Njemački Reichminister unutarnjih poslova je naredio da NDH mora biti do veljače 1942. „Judenrein”, čista od Židova. Eichmann, odgovoran za progon Židova na zapadnom Balkanu je poslao svog najbližeg suradnika Franza Abromeita u Zagreb da kontrolira i provede naređenje zajedno s njemačkim Polizeiattachéjom. Nijemci su uočili da su mnogi Židovi iz okolnih država došli u Zagreb i odatle otputovali u Italiju. Kad je Italija 1943. kapitulirala, trebalo je ispitati zašto naređenje „Judenrein” nije provedeno.

Nijemci su našli da u hrvatskom antižidovskom zakonu stoji čudni paragraf: svi Židovi koji su nešto pridonijeli (Sache Kroatiens), hrvatskoj stvari postaju „Ehrenarien”, počasni Arijevci i zato se ne smiju progoniti (stranica 225. knjige prof Arendt)! Nadalje SS-Nachrichtendienst je otkrila da su mnogi članovi vladajuće klike sve do poglavnika imali za žene Židovke, pa su javili Kaltenbrunneru da su ustaše „jüdisch versippt”, židovski u srodstvu (ibidem) i zato se ne provode radikalne čistke. Sasvim je drukčija situacija bila u susjednoj Srbiji. Tamo je s ponosom sekretar vojne uprave za civilna pitanja Harald Turner javio u Berlin: „Srbija je jedina zemlja u kojoj je problem Židova i Cigana potpuno riješen (stranica 226. knjige prof.Arendt).” Zadnji vagon s plinskom komorom u kojem je ugušeno 6280 žena i djece vraćen je u Berlin (ibidem). Taj kontrast između Srbije i Hrvatske Eichmannova obrana je pokušala iskoristiti u njegovu obranu!

Ovaj tekst je napisan u spomen svim stradalnicima neljudskog sistema nacionalsocijalizma i onima koje su neljudski rasni zakoni odveli u smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.