31. kolovoza 1997. poginula lady Diana, nikad prežaljena britanska princeza

Foto: fah

Život i tragična smrt princeze Diane i danas izaziva veliko zanimanje javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princeza Diana preminula je 31. kolovoza 1997. godine, kada se crni Mercedes Sedan velikom brzinom zabio u 13. potporni stup pariškog tunela Pont de l’Alma.

Dodi al-Fayed i vozač Henry Paul ostali su na mjestu mrtvi, a princeza Diana preminula je na putu prema bolnici. Navodno su Dodi i Diana pokušavali bježati paparazzima. Njezin sprovod gledalo je čak dvije milijarde ljudi.

Diana i Dodi prethodno su, negdje malo poslije ponoći, napustili restoran hotela “Ritz” ispred kojeg je već čekala grupa motoriziranih fotografa. Dodijev vozač je čekao ispred hotela kako bi privukao pažnju fotografima dok se par izvukao na stražnji ulaz, a upravljanje vozilom preuzeo Henry Paul, princezin šef osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparazzima, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u trinaesti stup tunela. Vozač i Dodi poginuli su na mjestu. Teško ranjena prevezena je u bolnicu gdje je podlegla ozljedama u četiri sata toga 31. kolovoza 1997. godine. Nesreću je preživio jedino Dodijev tjelesni čuvar. Pogibija najomiljenije osobe iz britanskoga kraljevskog miljea čitavih dvadeset godina pobuđuje sumnju da se tu radilo o nečemu više od tragičnog slučaja.

 

Teorije zavjere podržavao je najviše Dodijev otac, egipatski milijunaš i vlasnik londonske robne kuće “Harrods”, Mohamed Al Fayed koji je čak tvrdio da je princeza Diana bila trudna s njegovim sinom. U teorijama o ubojstvu najčešće su se okrivljavali njezin bivši suprug princ Charles, pa njegov otac princ Philip, mnogi su tvrdili da su nesreću skrivili agenti britanske obavještajne službe MI6, a postojale su čak i sumnje da je ubijena u kolima hitne pomoći.

No, Vrhovni sud u Londonu je zaključio da je do nesreće došlo zato što je vozač bio pijan, a putnici nisu bili vezani, ali i zbog novinara koji su pratili automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diana, princeza i žena od koje se očekivalo da postane kraljica, sahranjena je 6. rujna na otočiću usred jezera Round Oval. Jezerom plivaju četiri crna labuda, a krase ga još i bijeli lopoči. Putem do njenog groba raste 36 hrastova; svaki od njih obilježava po jednu godinu princezina života. Pokopana je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko tjedana pred smrt.

Zanimljivo je da je Diani prilikom pogreba u ruke stavljena krunica koju je dobila od katoličke svetice Majke Tereze koja je preminula upravo istog tjedna kao i ona, točnije pet dana nakon Dianine pogibije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.