31. siječnja sveti Ivan Bosco – svećenik koji unio revoluciju u odgoj djece

Njegova odgojna metoda bila je jedinstvena i izuzetna po tome što je naglasak stavljao na ljubav i nekažnjavanje uz prevenciju sprečavanja nepoželjnog ponašanja. Tri stupa njegovog odgoja bili su: vjera, razboritost i ljubaznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme kada je fizičko kažnjavanje djece ne samo bilo opće prihvaćeno i prihvatljivo to je bila – odgojna revolucija!

Današnji odgojni sustav, u svojim pozitivnim vrijednostima, upravo se oslanja na ove postavke vizionara i sveca Katoličke Crkve.

Danas slavimo svetog Ivana Bosca, utemeljitelja dva najbrojnija reda Katoličke Crkve danas – muškog reda salezijanaca i ženskog reda kćeri Marije pomoćnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova dva reda danas predstavljaju najveću i najbrojniju snagu odgojne i pastoralne brige za mlade u svijetu.

Najpoznatiji hrvatski salezijanac danas je don Damir Stojić koji vodi pastoralnu brigu za studente Zagrebačkog sveučilišta. Kroz njegove dugogodišnje različite oblike pastorala i odgoja, desetine tisuća studenata i mladih primilo je općeljudske i kršćanske vrijednosti, kao i obrasce aktivnog življenja u obitelji, društvu i crkvi.

Don Bosco je svoj rad počeo sa prezrenim i odbačenim mladićima na ulicama industrijskog Torina, pomažući im da izađu iz začaranog kruga nasilja, krađa i siromaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom ljubavlju i brigom zadobivao je srca mladih, a uvijek je inzistirao na prisutnosti odgajatelja u životu mladog čovjeka. Zadobivajući povjerenje mladih zadobivao je i povjerenje njihovih srca, oblikovao njihove životne stavove i pomogao da postanu zreli ljudi, pošteni građani i dobri kršćani.

Ta metoda odgoja nazvana je preventivni sustav i obuhvaća sve dimenzije čovjekove osobnosti, te ih usmjerava prema istinskim vrijednostima života.
Tako odgoj postaje sustav koji čine: odgajanik, odgajatelj i vrijednosti prema kojima su usmjereni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.