31. srpnja 1932. Njemačka – kako su izgledali rezultati parlamentarnih izbora kojima je Hitler došao na vlast?

Foto: Flickr

U odnosu na prethodne izbore 1930. godine, najveći rast broja glasova 1932. godine postigla je upravo Hitlerova nacionalna socijalistička radnička stranka – NSDAP. Naime, ta je stranka s 18.25% glasova 1930. godine narasla na 37,27%, što znači da joj se podrška više nego udvostručila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1932. godine održani su u Njemačkoj parlamentarni izbori na kojima je Hitlerova stranka po prvi put dobila najveći broj glasova. Naime, za Nacionalsocijalističku njemačku radničku stranku (NSDAP) Adolfa Hitlera na tim je izborima glasovalo čak 13,745.680 Nijemaca tj. 37.27% od ukupnog broja birača. Druga po snazi stranka bila je još jedna socijalistička stranka SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) s 21,58% glasova. Spomenimo da SPD postoji u Njemačkoj i danas, a ujedno je to danas i glavna opozicijska stranka.

Od ostalih stranaka, na izborima 1932. godine znatan broj glasova dobili su još jedna od varijacija socijalizma – komunisti (Kommunistische Partei Deutschlands – KPD) s 14,32%, te za njima konačno jedna nesocijalistička stranka: Katolički Centar (Zentrum) s 11,93% glasova. Spomenimo da je na čelu Centra bio katolički svećenik Ludwig Kaas. Dakako, općepoznata je činjenica da su se katolici protivili nacizmu u mnogim pogledima.

Dakle, na izborima kada je Hitler došao na vlast prve tri stranke bile su socijalističke i dobile su ukupno gotovo 75 posto glasova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prethodne izbore 1930. godine, najveći rast broja glasova dobio je upravo Hitlerov NSDAP. Naime, ta je stranka s 18,25% glasova 1930. godine, narasla na spomenutih 37,27% 1932. godine, što znači da joj se podrška više nego udvostručila. Dapače, na prošlim je izborima NSDAP zaostajao za socijaldemokratima (SPD), a sad ih je prestigao i postao najjača stranka u parlamentu. Dakako, to se može uvelike objasniti posljedicama Velike gospodarske krize koja je uzimala maha tih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.