4. listopada 1749. – umro barun Franjo Trenk

Foto: Bayrisches Armeemuseum, Ingoldstadt, commons.wikimedia.org

Nakon smrti njegovo je tijelo mumificirano i danas se može vidjeti u kripti kapucinskog samostana u Brnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je zanimljivo, a u Hrvatskoj malo poznato, da je Franjin bratić – Friedrich Trenk – također bio pustolovni vojnik i špijun kojeg su u doba Francuske revolucije smaknuli na giljotini u Parizu.

Na današnji dan 1749. umro je jedan od najpoznatijih, ali i najzloglasnijih vojskovođa koji su ikada vodili hrvatsku vojsku – Franjo Trenk. Dakako, on nije bio porijeklom Hrvat.

Otac mu je bio pruski časnik u austrijskoj carskoj službi. Franjo je rođen na neobičnom mjestu – na samom jugu Italije, u gradu Reggio di Calabria, gdje mu je otac kao vojnik privremeno bio stacioniran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji je Franjo imao velike zemljišne posjede. Naime, bilo je to doba neposredno nakon oslobođenja Slavonije od Turaka Osmanlija, kad su habsburški carevi u Beču široke ruke dijelili zemlju u Slavoniji uglavnom zaslužnim stranim osobama. Tako su u Slavoniji ogromne posjede stekle obitelji Hilleprand-Prandau (Nijemci), Folch de Cardona (Katalonci), Odescalchi (Talijani) i mnoge druge. Baruni Trenk također su stekli posjede, među njima Pleternicu, Brestovac, Pakrac i Veliku u Požeškoj županiji, kao i Nuštar u Srijemskoj županiji.

Barun Franjo Trenk bio je vrlo specifične naravi. Navodno je tijekom života čak 102 puta izašao na dvoboj. Dva puta osuđen je na smrt, no oba puta ju je izbjegao, a 14 puta je bio ranjen u ratu. Najpoznatiji je postao po svojim “Trenkovim pandurima”, svojevrsnoj poluprivatnoj vojsci koju je sam regrutirao u Slavoniji, a s kojom se borio za kraljicu Mariju Tereziju u doba rata s moćnim pruskim kraljem Fridrikom Velikim.

Trenkovi panduri bili su zloglasni po svojoj okrutnosti, no to im je donosilo i određenu prednost na bojnom polju. Ipak, nasilja na bojnom polju na kraju su Trenka dovela pred sud. Osuđen je na smrt, ali je kraljica Marija Terezija smrtnu kaznu pretvorila u zatvorsku. Trenk je zatvoren u dvorac Spielberg u moravskom gradu Brnu. Navodno je dobio prilično dobre uvjete u zatvoru, s dovoljno komfora. Tijekom zatvoreništva napisao je i autobiografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenk je u zatvoru u Spielbergu umro na današnji dan. Njegovo je tijelo mumificirano nakon smrti i danas se može vidjeti jer je izloženo u kripti kapucinskog samostana u Brnu. Vrlo je zanimljivo, a u Hrvatskoj malo poznato, da je Franjin bratić – Friedrich Trenk – također bio pustolovni vojnik koji je postigao veliku slavu na europskim ratištima. Prusi su ga poslali u Pariz u doba Francuske revolucije. Kad je otkriven, optužen je zbog špijuniranja i smaknut na giljotini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.