4. ožujka 1152. Fridrik Barbarossa – najslavniji njemački kralj čiji se mit nije ugasio

Foto: Wikimedia Commons / Hubert Goltzius, Jean-Gaspard Gevaerts, Peter Paul Rubens

Na današnji dan 1152. godine izabrali su njemački kneževi Fridrika Barbarossu za njemačkog kralja. Njemačka je, naime, bila izborna monarhija, za razliku od ostalih europskih država u kojima se prijestolje većinom nasljeđivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor Fridrika Barbarosse obavljen je u Frankfurtu, važnom gradu u kojem su održani gotovo svi srednjovjekovni izbori njemačkih kraljeva.

Fridrik je imao zanimljiv nadimak Barbarossa (talijanski “crvena brada”). Naime, tako su ga zvali Talijani po boji njegove brade. U Njemačkoj su ga nazivali Rotbart, što ima isto značenje. Bio je iz slavne obitelji Hohenstaufen, koja je ime dobila po utvrđenom dvorcu Staufen u Švapskoj, pokraj Stuttgarta.

Njemačka je za vrijeme vlasti Fridrika Barbarosse bila tako moćna da je on postao nacionalnom legendom. Nastao je mit da zapravo nikada nije umro nego da spava u skrivenoj špilji u planini Kyffhäuser i da će jednog dana ponovno ustati i obnoviti snagu Njemačke. Nacisti su operaciju napada na SSSR 1941. godine nazvali “Operacija Barbarossa” u uspomenu na moćnog vladara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.