5. srpnja 2007. umro Marko Babić – heroj Trpinjske ceste

Marko Babić
Fotografija Marka Babića, vukovarskog branitelja na nadgrobnoj ploči na vukovarskom novom groblju, foto: Ex13, wikipedia.org

Na današnji dan 5. srpnja 2007. umro je Marko Babić, legendarni heroj bitke za Vukovar i hrvatski vojnik koji uništio 14 tenkova JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je u Vukovaru 16. veljače 1965. i borio se u bitci za Vukovar i drugim bojištima diljem Hrvatske do konačnog oslobođenja.

Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik general-bojnika Blage Zadre. Nakon pogibije Blage Zadre, preuzeo je zapovijedanje legendarnom 3. bojnom.

Organizirao je najslavniju hrvatsku ratnu protuoklopnu postrojbu „Žuti mravi“ koja je uništila na desetke neprijateljkih tenkova i oklopnih vozila. Sam Marko je uništio na Trpinjskoj cesti 14 tenkova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po padu Vukovara sa nekolicinom drugih boraca probio se iz grada. Suborci govore kako ih se dojmilo da nije prema neprijatelju iskazivao mržnju, makar su njegovi roditelji još 14. rujna 1991. odvedeni iz Vukovara i ubijeni u obližnjem srpskom selu Bobota.

Zalagao se da istina o Domovinskom ratu, koju su nakon smrti predsjednika Tuđmana i optužnica protiv generala Gotovine i Markača zlonamjerni tzv. političari i mediji htjeli promijeniti, prodre u javnost.

Zbog toga je producirao film „Heroji Vukovara“ koji opisuje jednu od najslavnijih bitaka hrvatske povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.