5. veljače Međunarodni dan poljubaca – nježnosti, dodiri i poljupci lijek su djecu i ljude!

Foto: GettyImages

Dodir je važan. Ljudska bića trebaju nježnost dodira za optimalan emocionalan, tjelesni i kognitivni razvoj i zdravlje – osobito u djetinjstvu. Svakodnevno dodirivanje igra važnu ulogu u ranom razvoju mozga. Novorođenčad može doslovce umrijeti od nedostatka nježnog dodira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci vjeruju da su se dječja lica – meka, okrugla i privlačna za poljupce – razvila upravo zato da izazovu dodire od onih koji ih vole (Levy i Orlans, 1998.).

Neka vam današnji dan posluži kao sjajna prilika da nekome koga volite pokažete svoju naklonost, prijateljstvo ili otvorenu simpatiju. Međunarodni dan poljubaca vuče svoje korijene još iz 19. stoljeća, ali se kao priznat međunarodni dan spominje tek od 2006. godine s ciljem isticanja važnosti poljubaca i nježnosti, njegova mjesta u našim životima.

Jeste li znali da poljubac voljene osobe može produžiti život za pet godina? Njemački istraživači su došli do zaključka da pojedinci koji svako jutro prije odlaska na posao daju dar poljupca voljenoj osobi, mogu živjeti i pet godina dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljubac voljene osobe donosi brojne dobrobiti cjelokupnom zdravlju ljudi!

Poljubac može poboljšati imunitet za obranu od citomegalovirusa koji može uzrokovati sljepoću kod djece i druge defekte pri rođenju, stoji u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Medical Hypotheses.

Prilikom poljupca koristite čak 30 mišića, pa ukoliko to radite često ljubljenjem možete zategnuti mišiće lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljubac je odličan za opuštanje budući da povećava razinu oksitocina i endorfina, ali i dopamina pomoću kojeg se razvija osjećaj privrženosti prema partneru.

A osim što će vas opustiti, poljubac će vas riješiti i stresa jer je povezano sa smanjenjem razine kortizola koji se još naziva i hormon stresa. Ljubljenje s partnerom može povećati i nivo serotonina koji dovodi do osjećaja smirenosti i zadovoljstva.

Poljubac smanjuje i bolove uzrokovane glavoboljom, ali i menstrualne grčeve, a snizit će vam i krvni pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito djeca, od najmanje dobi, doživljavaju emocionalnu, fizičku i psihičku dobrobit od nježnosti majke i njenih poljubaca.

Dodir je važan.

Ljudska bića trebaju nježnost dodira za optimalan emocionalan, tjelesni i kognitivni razvoj i zdravlje – osobito u djetinjstvu. Svakodnevno dodirivanje igra važnu ulogu u ranom razvoju mozga. Novorođenčad može doslovce umrijeti od nedostatka nježnog dodira.

Neki stručnjaci vjeruju da su se dječja lica – meka, okrugla i privlačna za poljupce – razvila upravo zato da izazovu dodire od onih koji ih vole (Levy i Orlans, 1998.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

File:Mother with children kissing baby.jpgPhoto: commons.wikimedia.org

Mother-Child face to face.jpg

Photo: en.wikipedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.