6. kolovoza 1806. – ukinuto Sveto Rimsko Carstvo

David de Necker

Za Hrvatsku je zanimljivo da se granica Svetog Rimskog Carstva tijekom velikog dijela povijesti nalazila na Sutli i da se znatnim dijelom poklapala s današnjom hrvatsko-slovenskom granicom, tako da su slovenske zemlje pripadale Carstvu, a hrvatske ne. To je možda bilo presudno što su se slovenski i hrvatski narod razdvojili jer su živjeli u odvojenim državama tijekom mnogo stoljeća, pogotovo s obzirom na činjenicu da su to jedina dva naroda koja baštine kajkavski jezik.

Na današnji dan ugasilo se Sveto Rimsko Carstvo konačnom abdikacijom posljednjeg cara Franje II. (unuka carice Marije Terezije). Bio je to zapravo kraj tisućljetne povijesti, jer je to carstvo nominalno ustrojeno još 800. godine krunidbom Karla Velikog za cara u Rimu. Dapače, carstvo Karla Velikog može se smatrati nastavkom antičkog Rimskog Carstva čiji se nastanak smješta još u doba prije Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveto Rimsko Carstvo (lat. Sacrum Romanum Imperium) bilo je zanimljiva konstrukcija. Naslanjalo se na povijesnu tradiciju Rimskog Carstva, no već tijekom srednjeg vijeka teritorijalno je bilo ograničeno uglavnom na prostor njemačkih i talijanskih zemalja. Dapače, nakon srednjeg vijeka Carstvo je dodatno smanjeno tako da su glavninu carstva činile njemačke zemlje. U tom smislu počeli su ga nazivati i Svetim Rimskom Carstvom Njemačke Narodnosti ili Rimsko-njemačkim Carstvom.

Velika većina careva Svetog Rimskog Carstva od 10. stoljeća bili su njemačkog podrijetla, a od 15. stoljeća svi su carevi bili potomci dinastije Habsburg, uz samo jednu iznimku (Karlo VII. iz dinastije Wittelsbach). To je značilo da je od kraja srednjeg vijeka pa nadalje car vladao većinom iz Beča (habsburške prijestolnice). Od kraja 16. stoljeća carski se parlament sastajao u Regensburgu.

Za Hrvatsku je zanimljivo da se granica Svetog Rimskog Carstva tijekom velikog dijela povijesti nalazila na Sutli i da se znatnim dijelom poklapala s današnjom hrvatsko-slovenskom granicom, tako da su slovenske zemlje pripadale Carstvu, a hrvatske ne. Među većim iznimkama bila je Istra koja je dugo pripadala Carstvu, naročito dio oko Pazina (tzv. pazinska grofovija ili pazinska knežija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.