6. ožujka 1902. rođena časna sestra Lipharda Horvat – ubijena i bačena u jamu Jazovku

Zagreb, 22.06.2015 - 25. Spomen–pohod na mjesto masovne grobnice, jamu Jazovku kod Sošica na Žumberku. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Časna sestra milosrdnica Lipharda Horvart rođena je u Varaždinu 6. ožujka 1902. Bila je stručna švelja i radila je u bolnici za duševne bolesnike u Vrapču. U noći 15. svibnja 1945. došla je partizanska komunistička policija s naredbom vlasti da ustane i pođe s njima. Završila je svoj život ubijena i bačena u jamu Jazovku, zajedno s ostalim časnim sestrama iz psihijatarske bolnice Vrapče. Jama Jazovka nalazi su kod mjesta Sošice u blizini grada Samobora. Samoborski kraj prepun je masovnih stratišta i grobnica brojne nevine djece, žena, staraca, časnih sestara i svećenika, ranjenika te zarobljenih vojnika koji su se predali partizanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno samostansko izvješće, pomalo pjesničko, o s. Liphardi piše: S. Lipharda Horvat kao švelja radila je u Kući matici, zatim u Zemunu, Kovinu i napokon u Vrapču, ali spretna i darovita sestra nalazila se lako i na području svih drugih poslova. Bila je sjajna tkalja koja uresuje tkanje biranim uzorcima. U Vrapču vodi nadalje nadzor nad pletivom, l kod bolesnika okušala je svoje sile. Iskazala je ljubav svoga plemenitog srca na te bolesnike. Bila je uistinu radnica bez para, puna poleta i mara. Iskoristila je svaki čas vremena. Uz posao nije zanemarila molitvu i druge redovničke vježbe. Za sve je ona našla vremena pa i za pjevanje. Pjevala je dobro i rado pa je pjevanjem i sviranjem uveličavala službu Božju u našoj kapelici. Sestra Lipharda je bila uistinu jedna lijepa duša koja se iskrenom pobožnošću i točnim vršenjem dužnosti, što ju je svaki dan posvećivala dobrom nakanom, sve više primicala Bogu.

Sestra kroničarka ovako opisuje upad Ozne, tajne komunističke policije koja je ubijala gotovo sve što je bilo hrvatsko i katoličko, u samostan i uhićenje sestara:
Ali usred najintenzivnijeg rada stigao je poziv Gospodinov:
– Uzmi križ svoj i pođi sa mnom!
– Kamo?
– Na Golgotu!
Zašto je sestra Lipharda završila u Jazovki? Vladalo je opće uvjerenje da je doista odvedena u Jazovku. Znalo se
da Ozna noću kupi ranjenike i odvodi ih – ne u neku drugu bolnicu, nego u neku veliku grobnicu.
Sve se znalo, samo se moralo šutjeti!
A zašto bi sestru Liphardu bacili u Jazovku? Evo objašnjenja koje se tada držalo sigurnim:
Partizani, tj. Ozna, tada su masovno dovodili ranjenike -hrvatske vojnike, ubijali ih, davili i klali u podrumima bolnice Vrapče. Nakon što bi ih usmrtili, bacali su ih u kamione i odvozili u Jazovku i u druge masovne grobnice.
Sestre su to, a među njima i sestra Lipharda, na svoju nesreću vidjele. Kako bi ušutkali žive svjedoke stravičnoga zločina, tj. načina na koji su “očistili” bolnicu od zarobljenih hrvatskih ranjenika, komunisti su odlučili ubiti i tri časne sestre, među njima i Liphardu.To je bio razlog njihove strašne smrti!

U monografiji Sestre milosrdnice, I. (1996.) postoji tek jedna rečenica o trima velikim mučenicama koje su završile u Jazovki:
U noći 15. svibnja 1945. godine, tri sestre: s. Geralda Jakob, s. Konstancija Mesar i s. Lipharda Horvat odvedene su u nepoznatom pravcu i nikad se više o njima nije moglo ništa doznati…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće Družbe Sestara milosrdnica sv. Vinka. Pismo s. M. Olge Šiltić, Zagreb, 23.11.1998. Sestre milosrdnice, /., Zagreb, 1996., str. 236. Vjesnik, Zagreb, 2.7.1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.