6. ožujka 1943. Imotski i Sovići (Zapadna Hercegovina) – četnici silovali, pljačkali, palili kuće i ubijali po hrvatskim selima

četnici
Foto: www.rportal.eu

Četnici su izvršili zlodjela u hercegovačkim mjestima Sovići i Grude, ubijali hrvatsko pučanstvo, palili i pljačkali hrvatske kuće. Ubili su sedam osoba, koje su potom masakrirali. U Sovićima i Grudama zapalili su 30 do 40 kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1943. skupina četnika prošla je pod vodstvom Talijana kroz hrvatska sela Zapasne Hercegovine. Pri prolazu kroz hrvatska sela četnici su palili kuće i pljačkali. Prolaskom kroz sela Batin, Sovići, Bobanova Draga, Grude, Mamići i druga ubijali su Hrvate.

Premda su talijanski časnici, koji su i sproveli četnike iz smjera Mostara obećali da će spriječiti ovo nasilje, ono se nastavilo i dan kasnije. Silovali su pojedine žene i djevojčice.  Dolazili u katoličke kuće i tražili oružje, a ako nisu našli, onda su nemilosrdno tukli narod, a kuće pljačkali i praznili.

Četnici izvršili zlodjela u mjestima Sovići i Grude, ubijali hrvatsko pučanstvo, palili i pljačkali hrvatske kuće. Ubili su sedam osoba, koje su iznakazili tako, da su im vadili oči, odsjekli nos, i ostale dijelove tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sovićima i Grudama zapalili su 30 do 40 kuća.

Koji dan prije toga, istočnohercegovački četnici (oko 2.500), povlačeći se iz Kninske krajine preko Splita, Dicma i Trilja, došli su 3. i 4. ožujka 1943. na područje kotara Imotski, a odatle su se preko zapadne Hercegovine prebacili u istočnu Hercegovinu. Oni su tijekom navedenih dana na području Imotskog (Imotski, Grabovac, Zagvozd, Vinjani i dr.) ubili i zaklali 32 Hrvata, pljačkali imovinu, palili kuće, prolivali u konobama vino i rakiju, zagađivali izmetom bunare (“vršili veliku nuždu, pa izmetine bacali u bunare”), silovali djevojke i žene te skidali sa žena odjeću i nakit.

Poznati Hrvati iz Sovića 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Imotskom se dosta zna i pisalo se i ovih dana. Manje se zna o mjestu Sovići, koje je odmah tik preko granice.

Sovići su mjesto na granici Hrvatske i Hercegovine iz smjera Imotskog prema Grudama. To je rodno mjesto Mate Bobana, predsjednika HZ Herceg-Bosna i Zvonimira Bobana, jednog od najvećih  hrvatskih nogometaša svih vremena. U Sovićima je rođen i član Bugojanske skupine koja je htjela srušiti jugoslavenski komunistički sustav Ivan Prlić. Zapovjednik oružanih snaga NDH Rafael Boban rođen je u Sovićima. Franjevac Ferdo Vlašić koji je sedam puta nevin bio osuđen na teške robije u komunističkim kazamatima Jugoslavije, a kome je u Zenici jugoslavenska milicija odrezala komad jezika samo zato što je njime neustrašivo i  nepokolebljivo naviještao vjeru u Krista i pravo Hrvata na slobodu rođen je u – Sovićima.

U istoj župi, u selu Gorica, koje je zapravo naslonjeno na Soviće rođen je poznati hrvatski mučenik i borac za slobodu Zvonko Bušić-Taik, a par stotina metara dalje preko granice drugi mučenik Bruno Bušić i vukovarski junak Velimir Đerek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.