6. srpnja 1348. – Papa zaštitio Židove koje su optuživali za izazivanje kuge

Foto: commons.wikimedia.org

Kuga nazvana “Crna smrt” bila je najveća epidemija u povijesti Europe i ubila je od 30 posto do 60 posto čitavog stanovništva. Papa je u buli rekao da su oni koji optužuju Židove za kugu zavedeni od lažljivca Sotone.

Kugu, dakako, nisu uzrokovali Židovi, nego bakterija latinskog naziva Yersinia pestis. Inače, papa Klement VI. vladao je iz Avignona, iz veličanstvene papinske palače koja i danas postoji.

Na današnji dan 1348. papa Klement VI. izdao je bulu u kojoj je osudio nasilje nad Židovima. Naime, mnogi su Europljani u to vrijeme optuživali Židove da su uzrokovali veliku epidemiju kuge, tzv. Crnu smrt. To je bila najveća epidemija u europskoj povijesti i procjenjuje se da je ubila od 30 posto do 60 posto čitavog europskog stanovništva. Vrhunac epidemije bio je od 1348. do 1350. godine. Papa je u buli rekao da su oni koji optužuju Židove za kugu zavedeni od lažljivca Sotone.

Urgirao je da svećenstvo zaštiti Židove, kao što je i on činio. Inače, Klement VI. bio je četvrti avignonski papa i po nacionalnosti bio je Francuz, rođenog imena Pierre Roger. Kugu, dakako, nisu uzrokovali Židovi, nego bakterija latinskog naziva Yersinia pestis.

Bolest je izvorište izgleda imala u Kini ili Središnjoj Aziji, odakle se Putem svile proširila prema Crnom moru, a zatim pomoću genovskih galija po cijeloj Europi. Pretpostavlja se da su bacile kuge prenosile buhe koje su živjele na crnim štakorima. Ti su štakori, naime, bili redoviti slijepi putnici na trgovačkim brodovima i time su osigurali širenje najstrašnije bolesti u povijesti Europe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr