7. srpnja 1930. Hooverova brana – jedno od najvećih čuda modernog građevinarstva

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1930. započela je s izgradnjom brana Boulder, danas poznate kao Hooverova brana. Hooverova brana sa svojih 221 metar visine, bila je najveća svjetska brana, te je ostala jedno od građevinarskih čuda 20. stoljeća te je kao takva proglašena povijesnom znamenitošću SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novije doba Hooverovu branu posjećuje i po milijun ljudi godišnje, a prikazana je i u mnogim hollywoodskim filmovima (Superman, Transformeri itd.).

Hooverova brana pripada tipu betonskih lučno-gravitacijskih brana, a nalazi se na rijeci Colorado (ta rijeka protječe i kroz znameniti Grand Canyon).

Zanimljivo je da se Hooverova brana nalazi točno na granici između američkih saveznih država Nevade i Arizone. Turistički potencijal Hooverovoj brani daje i činjenica da je od Las Vegasa udaljena samo tridesetak kilometara, što ju čini pogodnim mjestom za izlete iz tog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Hooverova brana izgrađena za vrijeme Velike gospodarske krize u SAD-u. Pri planiranju i gradnji brane poginulo je čak 112 ljudi, kojima je zbog toga podignut i spomenik.

U branu je ugrađeno nekoliko milijuna tona betona, a njena je izgradnja otvorila mnogo radnih mjesta u vrijeme Velike krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.