8. Psst! Festival nijemog filma od 6. do 8. studenog

Projekcijom prvog od dva natjecateljska programa u Centru za kulturu Trešnjevka u četvrtak, 6. studenog, otvara se osmi Psst! Festival nijemog filma posvećenoj filmskoj formi “zarobljenoj na granici snova i stvarnosti”, a uvodno će se prikazati filmovi iz zlatnog doba nijemog filma, ovaj put iz švedske kinematografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konkurenciji od više od stotinu prijavljenih filmova za ovogodišnji natjecateljski program odabrano je 19 filmova vrlo heterogenih estetika, vrsta i žanrova, ustvrdio je u najavi festivala filmolog Krunoslav Lučić, koji je birao filmove za festival, uz Juraja Kukoča i Janicu Tomić.

Po njegovim riječima, uz već standardiziranu praksu prikazivanja ‘pravih’ i ‘lažnih’ nijemih filmova, ovogodišnju natjecateljsku konkurenciju krasi i neobično velik broj izvornih nijemofilmskih djela koja funkcioniraju tek u okvirima odsustva filmskoga zvuka i čija se vizualna i narativna struktura oslanja na tradicijsku estetiku koju intuitivno vežemo uz prva tri desetljeća filmske umjetnosti. Iako žanrovski i stilski različiti, od komedije i drame, preko animacije i eksperimentalizma, do ekspresionizma i nadrealizma, svi ti autentični nijemi filmovi imaju zajednički nazivnik, očuvanje, posvetu i ljubav prema tradiciji filmske umjetnosti i mogućnostima filmskoga medija, a uz glazbenu pratnju iskustvo njihova gledanja bit će posve upotpunjeno, ocijenio je.

Prikazat će se filmovi iz devet zemalja, Brazila, Francuske, Rusije, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Švicarske i Hrvatske, ponajviše iz Njemačke, no zamjetni su i hrvatski filmovi kao autentičan prilog njegovanja nacionalne filmske prakse i njezina nijemofilmskog estetskog izričaja. Od hrvatskih filmova u programu su “PSS sss sss t” Pina Josipa Ivančića, “Stari posao” u režiji Luke Čurčića i “Makeunder” Ksenije Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi će se do 8. studenog natjecati za glavnu nagradu festivala Veliki Brcko, nazvanu po glavnom liku prvog hrvatskog igranog filma “Brcko u Zagrebu” iz 1917. i nagradu publike.

U fokusu popratnog programa ovogodišnjeg festivala je švedski nijemi film, bit će tu među ostalim filmovi “S bodežom i otrovom ili prokletstvo zlata” iz 1912., “Terje Vigen” iz 1917., “Blago gospodina Arnea” iz 1919., “Erotikon” iz 1920., “Fantomska kočija” iz 1921. i “Vjetar” iz 1928. te prvi reklamni filmovi Grete Garbo, kao i isječci iz filmskih žurnala u kojima se ona pojavljuje.

Prikazat će se i filmovi dječjeg kino kluba “Slavica” iz Pitomače te dugometražni francusko-belgijski animirani film “Hrabri mališan” iz 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PSSST! festival autorima pruža mogućnost da svoje vještine okušaju kroz taj specifičan i zahtjevan umjetnički oblik. S obzirom da se danas ne snima puno pravih nijemih filmova, na festivalu mogu sudejlovati filmovi za koje njegovi autori smatraju da mogu funkcionirat i komunicirati kada im se skine originalni zvuk. Filmove na festivalu prati glazba uživo u raznim žanrovima, od rocka, preko klasike do jazza i elektronike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.