8. svibnja 1794. pogubljen Antoine Lavoisier – revolucionari ubili velikog znanstvenika i oca moderne kemije

Na današnji dan 1794. pogubljen je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena Antoine Lavoisier – čovjek koji je postavio temelje moderne kemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogubili su ga revolucionari Francuske revolucije, a njihov primjer zatvaranja, progona, mučenja i ubijanja znanstvenika, umjetnika i književnika koji su smatrani ‘nepoćudnim’ slijedile su sve kasnije revolucije koje su izašle iz ove prve.

Masovni progoni intelektualaca i znanstvenika bili su pečat osobito komunističkih revolucija.

Kao jedan od 28 francuskih sakupljača poreza, moćna figura u revolucionarima omraženoj Ferme Générale, Lavoisier je proglašen izdajnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to za vrijeme vladavine terora i masovnih ubijanja koje su uveli revolucionari 1794., te je ubijen u Parizu u 51. godini života.

Njegov značaj za znanost izrazio je veliki matematičar Joseph Louis Lagrange kada je žaleći zbog njegova smaknuća rekao: “Trebala im je samo sekunda da odsijeku tu glavu, ali Francuska takvu neće imati možda još jedno stoljeće.”

Lavoisiera smatraju osnivačem moderne kemije koji je proglasivši zakon o neuništivosti materije osnovom kemijskih zbivanja, u kemijska istraživanja uveo egzaktne fizikalne metode mjerenja. Utvrdio je sastav zraka i prirodu kisika, te njegovu ulogu u sagorijevanju i disanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je jedan najvećih znanstvenika svih vremena, ali ga to nije spasilo od primitivaca i mrzitelja čovjeka i njegovog napretka, a koji su uglavnom bili na čelu svih revolucija svijeta. Oni i njihovi sirovi potomci često su poslije revolucija zauzimali mjesta u društvu onih koje su ubijali ili prognaljali, a koje je pripadalo ljudima i genijima poput velikog Antoine Lavoisiera.

Veliki Lavoisier namjerno prešućen na račun ezoterika Giordana Bruna – zašto?

Jedna stvar ipak posebno bode oči: medijska i općenito europska javnost malo zna za ovaj zločin, osobito jer se radi o jednom od najvećih znanstvenika svih vremena i ocu moderne znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli bi reći modernim rječnikom: znanstvenikom koji je u Top 10 svih vremena. Istovremeno, ponavljaju se mantre iz puno ranijeg perioda o Giordanu Brunu za kojeg je narod.hr dokazao da je prije bio alkemičar i ezoterik nego znanstvenik, te o Galileu Galileu koji uopće nije ubijen već je kaznu izdržavao u velebnoj vili Medici slobodno se baveći znanošću, o čemu ćemo također pisati.

Pitanje je: zašto? Zar zato što se u slučaju „kvaziznanstvenika“ Giordana Bruna radi o umiješanosti inkvizicije (Crkve) kao arhetipa „zla“, a kod velikog Lavoisiera o naprednim revolucionarima od kojih dolazi samo „dobro“?

Zašto se baš veliki Lavoisier ne uzme kao paradigma borbe sustava, ideja i ideologija protiv znanosti i ljudskosti? Ne treba mnogo pisati i dodati da su umovi koji stoje iza smrti Lavoisiera upravo smislili mit o Giordanu Brunu i takvim ga nekritički drže do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.