(VIDEO) 9. listopada 1975. Mark Viduka – moćni centarfor od kojeg su drhtale protivničke obrane

Foto: Snimka zaslona

Mark Viduka je Hrvat koji je počeo igrati nogomet u Croatiji Melbourne, ali je kao dijete iseljenika nastupao za reprezentaciju Australije od 1994. do 2007. godine. Veliki pečat ostavio je u hrvatskom nogometu igrajući za zagrebački Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mark Viduka bio je moćni centarfor kakvog se plaše protivničke obrane: snažan, jak na lopti, odlično se gradio, izvrstan skok, odlična tehnika i udarac.

Viduka je rođen na današnji dan 1975. godine u Melbourneu. Nosio je dres Dinama od 1995. do 1998. godine kada je prešao u škotski Celtic. Prije Dinama igrao je u Melbourne Croatiji, klubu hrvatskih iseljenika koji je oko sebe okupljao brojno hrvatsko iseljeništvo u Australiji. Viduka je u 118 nastupa u službenih utakmica za Dinamo postigao 65 pogodaka i osvojio četiri naslova prvaka i tri kupa.

Godine 1998. godine, nakon sjajnih igara prelazi u škotskog velikana Celtic gdje postaje jedan od najboljih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ga je odvelo u engleskog velikana Leeds United. U Leeds Unitedu se očekivalo da će on djelovati u navalnoj oštrici, koju bi činili Viduka, Australac Kewell i Michael Bridges, ali ozljede te dvojice igrača su izmijenile tu zamisao, tako da je Viduka igrao u napadu s Alanom Smithom u susretima Lige prvaka, a s Robbiejem Keanom u susretima Premiershipa. U svojoj prvoj sezoni na Elland Roadu, Viduka je postigao 22 pogotka, dijel kojih je su bila nezaboravnih četiri komada u pobjedi od 4:3 protiv Liverpoola na Elland Roadu. Nakon toga je potpisao novi petogodišnji ugovor ljeti 2001, bile su to nezaboravne sezone koje su Leeds dovele do polufinala Lige prvaka.

Za Leeds sezoni 2002/03. je postigao 22 pogotka, tvoreći dobar igrački par sa Smithom i iskorištavajući opskrbni pravac koji mu se nastavljao preko Kewella.

Nakon što je Leeds upao u financijske probleme, igrao je u Premiershipu za Newcastle i Middlesbrough.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mark Viduka bio je moćni centarfor kojeg se plaše protivničke obrane: snažan, jak na lopti, odlično se gradio, izvrstan skok, odlična tehnika i udarac.

 

Četiri legendarna pogotka Marka Viduke Liverpoolu za pobjedu Leedsa 4-3, nakon vodstva Redsa 2-0:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.