Apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua: ‘Moja majka čuvala je tajnu koju mi je otkrila tek kad sam se zaredio’

Foto: Fah

Prvi intervju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue povodu 7. obljetnice izbora pape Franje za poglavara Katoličke Crkve emitirat će se u programu Hrvatskog katoličkog radija u četvrtak 12. prosinca u 8 i 10 sati. U intervjuu mons. Lingua govorio je o blaženom Stepincu, Papi, biskupima i Hrvatima. Istaknuo je da se, po dolasku u Hrvatsku, potrudio upoznati sa Stepincem i njegovom ulogom za hrvatski narod za kojeg navodi kako ga se, na neki način, može smatrati ocem nove Hrvatske. Govorio je također o uvijek aktualnim temama autonomije države i Crkve te se dotaknuo službe u apostolskoj nuncijaturi, ali i vremena kada je djelovao kao Papin predstavnik na području tzv. Islamske države osvrnuvši se na pitanje migrantske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo dio intervjua u kojem je mons. Lingua otkrio zašto je postao svećenik te u kakvom je ozračju odrastao.

“Ovo je vrlo zahtjevno pitanje za koje bi trebalo puno vremena. Ne znam točno kako se zbio moj poziv. Ono što je sigurno jest to da sam još kao dijete čuo Božji poziv. A to ne znači da sam znao što to znači biti svećenik, ali znao sam da je Bog važan jer su mi roditelji svjedočili. Za mene, vidjeti moje roditelje značilo je vidjeti dvije osobe koje su vjerovale da je Bog ispred svega drugog. I tada sam također počeo čitati neke knjige. Sjećam da sam čitao životopis svetog Tarzicija koji me veoma dojmio”, rekao je apostolski nuncij.

Mons. Lingua ističe da je jedna od prvih knjiga koju je pročitao bila povijest toga dječaku kojeg su tijekom progona Rimljana pozvali da odnese pričest kršćanima u zatvor: “Kako je bio dječak, mogao je proći nezapaženo pokraj stražara, ali, nažalost, njegovi drugovi su ga zatekli kako nosi euharistiju te je kamenovan. Osjetio sam da i ja moram biti spreman dati svoj život da donosim Isusa braći, bez obzira pod kojim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, u kuću su nam dolazili misionari Marije Tješiteljice. Govorili su mi o svojim misijama, prije svega, u Africi i pripovijedali o onome što rade, o stvarima koje su me privlačile. Želja da donosim Isusa bila je uvijek bila prisutna u meni. I tako, kad sam o tome razgovarao sa župnikom on me odveo u dijecezansko sjemenište. Imao sam samo 11 godina kad sam ondje došao. Ali s ovom idejom: ovdje želim svoj život posvetiti Bogu te dakle želim biti svećenik. Kad sam odrastao, počeo sam studirati teologiju”, posvjedočio je mons. Lingua.

Nuncij je rekao da se tada malo počeo preispitivati i pitati je li upravo to ono što Bog želi od njega: “Ušao sam u sjemenište kad sam bio još jako mali, nisam mogao shvatiti što znači biti svećenik. Bio sam uvjetovan od obitelji, od prijateljâ. I shvatio sam da moram ozbiljno i duboko razmisliti, ali pomalo sam se bojao jer sam znao da su me već tada mnogi vidjeli kao svećenika, već sam bio na teologiji. Znao sam da su bile dvije gospođe koje su financijski pomagale mojoj obitelji kako bi mi se omogućio studij u sjemeništu i bogosloviji. Župnik, župljani su me već smatrali napola svećenikom.

I tada sam rekao sebi: Ako sada shvaćam da to nije Božja volja kako ću objasniti svim tim ljudima da je moj put nešto drugo. Tada sam se uplašio, ali rekao sam samome sebi: Ne smijem dopustiti da me uvjetuje mišljenje ljudi, moram gledati što Bog misli, razumjeti njegovu volju. Tako sam odlučio poći razgovarati s duhovnikom i rekao sam mu ove stvari koje mi je bilo teško mu reći i u tome trenutku, sjećam se da je to bilo posebna milost, jer mi je rekao s velikom jednostavnošću: Gledaj, Bog te ne zove na telefon da kaže što želi od tebe, služi se okolnostima. A ako si ovdje nastavi dalje, ako te On ne želi za svećenika dat će ti to do znanja. Ne brini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je za mene bilo veliko oslobođenje. I mislim da je to bio trenutak u kojem sam odabrao celibat jer sam Boga stavio prije svega drugog. I tako sam kasnije postao svećenik”, istaknuo je mons. Lingua.

Podijelio je još jednu važnu stvarnost iz svog života: “Zatim, odmah nakon ređenja, moram reći i nešto u čast mojoj majci koja je čuvala jednu tajnu kako ne bi utjecala na moje zvanje. Rekla mi je da kad je bila mlada mislila je postati redovnica. Zatim je upoznala mojega oca i nije znala što učiniti. Tada je rekla Bogu u molitvi: Ako želiš da se udam daj mi jednog sina svećenika. Naravno, kad mi je to rekla ostao sam u čudu. Jako je poštujem jer mi to nikad prije nije rekla kako ne bi utjecala. Shvatio sam doista da doista ‘prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh’. Eto, ta rečenica proroka Jeremije duboko mi se urezala u srce, shvatio sam da na taj način Bog ima planove za svakog od nas od majčina krila”, posvjedočio je nuncij Lingua u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Intervju u cijelosti možete poslušati u programu HKR-a u četvrtak 12. prosinca u 8 i 10 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.