Arheolozi kraj Trsta otkrili najstariji rimski vojni logor iz 178. prije Krista

Arheolozi su nedavno iznad Muggie (Milje), u talijanskom dijelu Istre, otkrili rimsku vojnu utvrdu koju smatraju najstarijom dosad otkrivenom te vjeruju da je na njezinim temeljima nastao današnji Trst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristeći napredne laserske metode znanstvenici su zaključili da je rimska utvrda bila dio većeg rimskog vojnog kampa smještenog na brežuljku iznad Muggie.

Vojni kompleks se prostirao na gotovo 13.000 hektara, a otkrivene zidine s dvjema kulama na krajevima, koje su potencijalnim neprijateljima onemogućavale ulazak u zaljev, duge su nešto više od 24 metra.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences grupa znanstvenika piše da kompleks datira iz 178. godine prije Krista, dakle dva desetljeća prije najstarijeg dosad poznatog vojnog kampa lociranog u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je ovo “prvi rimski vojni kamp otkriven na području Italije” i “vjerojatno je izgrađen za vrijeme rimskih ratova protiv plemena Histra koji su pod kontrolom držali Istarski poluotok”, tumači jedan od autora istraživanja Claudio Tuniz.

“Svrha podizanja utvrde bila je zaštiti susjednu Akvileju od napada Histra. Akvileja je bila važna zbog trgovine vinom, maslinovim uljem i robovima, a kasnije je postala jedan od najvećih gradova u Rimskome Carstvu”, kaže Tuniz.

Rezultati istraživanja su vrlo precizni zahvaljujući novoj naprednoj tehnologiji LiDAR, koja arheolozima omogućuje da u samo nekoliko mjeseci otkriju više arheoloških nalazišta nego što im je ranije uspijevalo u sto godina uz korištenje konvencionalnih arheoloških metoda, kazao je Tuniz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je nalazište detektirano krenulo se u traženje opipljivijih dokaza, poput čavlića koji su se koristili za izradu vojnih cipela rimskih vojnika, dijelova amfora i ostalih artefakata.

Znanstvenici vjeruju da je utvrda utrla put nastanku kolonije Tergeste, na čijim je temeljima kasnije izrastao današnji Trst. Claudio Tuniz je rekao da zajedno s kolegama namjerava nastaviti istraživanje podrijetla i arhitekture ranih rimskih vojnih kampova i utvrda na čijim su temeljima nastali brojni veliki europski gradovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.