Biskup Košić: Ni jedna vojska na svijetu nije nosila krunice kao naša, hrvatska vojska

biskup vlado košić
Foto: Sisačka biskupija

Osmi po redu Dan obitelji Sisačke biskupije održan je u subotu 9. listopada u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku i tom prigodom okupio obitelji s brojnom djecom, koje svojim primjerom svjedoče o Božjem daru života i koje su se ove godine našle na popisu „Obitelji 5+“ biskupijske Zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“. Svečano misno slavlje predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji vlč. Brankom Koretićem, generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, ekonomom mons. Zdravkom Novakom i više svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji biskup je rekao kako je ovaj susret prilika da bismo Bogu zahvalili za naše obitelji te da bismo se utekli zagovoru Presvete Bogorodice, Kraljice krunice! „Drage obitelji, volio bih kada bi nas ova poruka Kraljice svete krunice potaknula da se u obiteljima moli krunica. Možda je za sve teško moliti čitavu krunicu, ali bih preporučio da se na kraju dana, možda poslije večere, kratko okupite oko Svetog pisma te na početku pročitate jedan odlomak Riječi Božje. Može uslijediti kratka tišina za razmišljanje o pročitanom, kada se je uvijek dobro pitati što meni poručuje ta Riječ Božja. Potom se izmoli jedna desetka krunice. Može se izabrati u skladu s pročitanom Božjom Riječi, npr. ako je o Božiću tada se može moliti desetka ‘koga si, Djevice, rodila’, ako je o Uskrsu, tada ‘koji je od mrtvih uskrsnuo’ i sl. A onda će malo po malo i djeca zavoljeti molitvu krunice pa se može izmoliti cijela molitva, svih pet desetki, a u predmoljenju se izmijeniti članovi obitelji“, preporučio je biskup dodavši kako je molitva krunice najjače oružje te kao primjer dao je bitku kod Lepanta.

Biskup je podsjetio i na 30. obljetnicu od početka Domovinskog rata, pogibije i stradanja našega naroda, čitavih mjesta i gradova, ali i osnivanje postrojbi branitelja koji su hrabro stali u obrani svoje Domovine, mjesta i doma. „I tim povodom sam se prisjetio kako sam i sam kao župnik braniteljima dijelio krunice. Svi su dolazili i željeli krunicu da ju stave oko vrata. Kažu neki promatrači i analitičari da je to bilo jedinstveno jer ni jedna vojska na svijetu nije na uniformama ili oko vrata nosila krunica kao naša, hrvatska vojska. To znači da su se naši branitelji pouzdavali u Marijinu zaštitu, a znali su – ako oni možda i nisu svi molili krunicu – da njihove majke, supruge, djeca, da čitava Hrvatska moli za njih. I zato su uspjeli, izdržali su najjače udare i napade te na kraju oslobodili okupiranu domovinu i pobijedili“.

Govoreći o pročitanom odlomku iz knjige proroka Izaije koje navješćuje dolazak Mesije biskup je rekao kako je to bilo proročanstvo Isusova rođenja koje je donijelo svjetlo u tamu ovoga svijeta i radost kad je vladala žalost i tuga. „Znamo da je Isus rođen u Betlehemu od Djevice Marije. Ona je donijela Spasitelja čitavom svijetu. No, nije čitav svijet to upoznao i još uvijek mnogi hode u tami. Ipak, kad se i jedno dijete rodi na ovaj svijet dolazi radost i svjetlo. Kao da svako rođenje djeteta najavljuje Spasitelja. A on je rekao da svi trebamo postati kao djeca jer ako ne budemo kao djeca, nećemo ući u Kraljevstvo nebesko. I još je rekao: „Tko primi jedno ovakvo malo dijete, mene prima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su radost, djeca su nositelji Kraljevstva Božjega jer imaju otvorenu dušu, iskrena su, ne glume, pokazuju svoju radost ali i žalost, ne kalkuliraju niti znaju za farizejsku prijetvornost. Kada djeca nešto očekuju, traže ili mole, ona su ustrajna. Tako i svi mi u našim molitvama trebamo ustrajno moliti i dat će nam Gospodin. Molimo danas Gospodina za naše obitelji: najprije da ustraju zajedno, da se ne rasele zbog potresa i da se hrabro bore sa svim nedaćama! Molimo za sve njih da se ne boje života, da roditelji prihvaćaju brojnu djecu. Evo, danas popodne idem krstiti u jednu župu osmo dijete u roditelja. Kako je to lijepo, kad se roditelji ne boje izazova, kad vjeruju u Božju providnost i kad daruju život brojnoj djeci! Molimo posebno zagovor Presvete Bogorodice, Kraljice krunice, za pobjedu u borbi protiv današnjih izazova koji nam prijete uništiti obitelj i sve naše svetinje. Neka sine svjetlost u tami ovog svijeta u našim dušama i savjestima po zagovoru Presv. Djevice, Kraljice krunice“, poručio je biskup pozvavši na kraju na molitvu Kraljici svete krunice.

Na kraju susreta biskup je okupljenim obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio prigodne godišnje darove zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“, a okupljenima se obratio i povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu na svemu što čini za brojne obitelji, ali i za studente i sve one ranjive.

Ovogodišnji susret animirale su obitelji iz Petrinjskog dekanata te Katedralni zbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.