Biskup Košić povodom preminuća pape Benedikta XVI.: Bit će zlatnim slovima upisan u povijest Sisačke biskupije

biskup vlado košić papa Benedikt
Foto: Sisačka biskupija

Biskup Vlado Košić uputio je u subotu pismo kleru, redovništvu i vjernicima Sisačke biskupije povodom preminuća pape u miru Benedikta XVI. Pismo prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Biskup Košić za Narod.hr: Za 2023. želim da naša domovina bude ponosna i diči se svojom katoličkom tradicijom
Središnji događaj zahvalnog hodočašća Sisačke biskupije u Rim bio je susret s papom Ocem Benediktom XVI. 6. listopada na općoj audijenciji u Vatikanu. “Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, na poseban način svećenike i vjernike iz Sisačke biskupije predvođene pastirom mons. Vladom Košićem, kao i vjernike Hrvatske katoličke misije iz St. Gallena. Dragi prijatelji, došli ste na grobove apostola očitovati svoju vjernost i zahvalnost Apostolskoj Stolici za ponovnu uspostavu biskupije Sisak. U mjesecu posvećenom našoj nebeskoj Majci prosite njen zagovor i zaštitu za vas i vaše obitelji. Ujedno vas potičem na molitvu za prijeko potrebna nova duhovna zvanja, a osobito u vašoj biskupiji. Neka vam blagoslov, koji rado podjeljujem, pomogne da ustrajete. Hvaljen Isus i Marija”, rekao je Papa hrvatskim hodočasnicima. Na susretu sa Svetim Ocem biskup Košić zahvalio je Papi za ponovnu uspostavu te mjesne Crkve. Pritom mu je predao dar, repliku “Raspela iz Siska”. Taj križ potječe iz XI. stoljeća, zaštitni je znak sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa i Sisačke biskupije. Original križa čuva se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, prva replika u katedrali u Sisku, druga replika je biskupov prsni križ, a treća replika sisačkog raspela od danas pripada Svetom Ocu.
> Prisjetite se najdirljivijeg trenutka posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj
>Preminuo papa emeritus Benedikt XVI.

Dragi svećenici, dragi đakoni, redovnici, drage redovnice, dragi vjernici naše Biskupije,

Sa svima vama dijelim tugu zbog odlaska s ovog svijeta pape u miru Benedikta XVI. kojega je Gospodin jutros 31.XII.2022. na Silvestrovo pozvao k sebi. Također dijelim i veliku zahvalnost za dar takvog Pape Crkvi koju je on, nakon velikog pape sv. Ivana Pavla II., vodio od 2005. pa do svog odreknuća od papinske službe 2013. godine.

Papa Benedikt XVI. bit će zlatnim slovima upisan u povijest Sisačke biskupije. Naime, upravo je on bulom „Antiquam fidem“ 5. prosinca 2009. ponovno uspostavio Sisačku biskupiju i mene imenovao njenim prvim biskupom. Dan je to koji osobito pamtimo i za što smo mu zahvalni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također smo zahvalni za njegov pastirski pohod našoj Domovini 2011., kada je upravo na blagdan našeg svetog zaštitnika Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika, posjetio Zagreb, posjetio zagrebačku katedralu gdje se na koljenima pomolio pred grobom bl. Alojzija Stepinca, održao znamenito predavanje u Hrvatskom narodnom kazalištu i u nedjelju, 5.lipnja 2011. slavio svetu misu s mnoštvom naroda. Posebno ćemo se sjećati one tako sadržajne i znakovite tišine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu pred Presvetim, kada smo se s njima poklonili Gospodinu u Euharistiji, a ponajviše mladi našega hrvatskog naroda.

> Luka Popov: Bio sam ateist koji je ismijavao Benedikta XVI., a onda mi je život iz temelja promijenila njegova knjiga

> Sućut predsjednika HBK nadbiskupa Kutleše papi Franji u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Neka papu Benedikta Gospodin nagradu vječnim životom! Neka mu podari sjaj jedine Istine u koju je vjerovao i tumačio ju teološkom jasnoćom i branio kao pastir zauzetošću i molitvom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našoj Biskupiji neka na dan ukopa pape Benedikta XVI. u četvrtak, 5. siječnja 2023. zvone zvona svih naših crkvi poslije Anđeoskog pozdravljenja u 12 sati još 5 minuta za pokojnog Papu, a na svetim misama u nedjelje, 1.i 8.siječnja neka se moli za njegovu dušu. Svečanu misu zadušnicu za papu Benedikta ja ću predvoditi taj dan, 5.I.2023. u 18 sati u bazilici sv. Kvirina.

U Sisku, 31. prosinca 2022.

+Vlado Košić, biskup

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.