Biskup Košić za Narod.hr: Za 2023. želim da naša domovina bude ponosna i diči se svojom katoličkom tradicijom

biskup košić
Foto: Sisačka biskupija; fotomontaža: narod.hr

Za Narod.hr sisački biskup Vlado Košić prokomentirao je godinu koja je iza nas te iznio svoje želje za novu 2023. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Proces samoobnove ne pomiče se gotovo nikud, priznali su nam: ‘Do sada nije isplaćen niti jedan predujam’
> Muka na Banovini: Pogledajte kako dvije godine od potresa izgleda centar Petrinje

“Godina 2022. bila je za cijeli svijet, osobito za Europu teška zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Ne samo da su stizale izbjeglice iz te zemlje k nama, nego smo svjedoci kako se sustavno razara jedna zemlja te kako se ubija mnogo ljudi, ne samo vojnika nego i civila, što je besmisleno. Strah je još više pojačala nuklearna prijetnja koja se nadvila nad Europu i svijet. To nitko ne bi očekivao. Taj je rat prouzročio više cijene goriva, plina i nafte, a tako je i čitav život poskupio. To sve osjećaju i naši ljudi.

Ipak, mene najviše brine spora obnova naših u potresu stradalih objekata, kako privatnih kuća, tako i sakralnih spomenika. Naš je Caritas mnogo učinio da pomogne onima koji trpe. Raduje me da smo konačno na početku intenzivnije i vidljive obnove, tako da u siječnju 2023. započinjemo konstrukcijsku obnovu na 11 crkava, što je nadamo se početak još obuhvatnije i šire obnove svih oštećenih sakralnih objekata.”

“Ponosni smo na Vatrene koji promiču vrijednosti vjere, domoljublja i obitelji”

Na pitanje koje bi događaje izdvojio iz protekle godine, biskup Košić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već sam spomenuo rat u Ukrajini i posljedice potresa, odnosno čekanje da započne intenzivnija obnova. Konačno smo se, čini se, riješili i pandemije Covid-19, a sigurno da su ovu godinu obilježili i naši Vatreni koji su na svjetskom nogometnom prvenstvu osvojili brončanu medalju i priredili veliko veselje našem hrvatskom narodu. Mi smo ponosni na naše reprezentativce, osobito što svi oni, na čelu s izbornikom, promiču vrijednosti vjere, domoljublja i obitelji.”

“Želim da naša domovina bude ponosna i diči se svojom katoličkom tradicijom”

Biskup je na kraju iznio i svoje želje za 2023. godinu.

“Za našu Sisačku biskupiju, kao i za Zagrebačku nadbiskupiju, želim nastavak obnove naše sakralne kulturne baštine, našim ljudima koji su ostali bez kuća želim da se ove godine riješi njihovo stambeno pitanje te više ne žive u kontejnerima i da se vrate oni koji su iselili zbog potresa. Želim čitavom našem društvu da više pozornosti poklanja stradalnicima, ne samo u potresu, nego i našim hrvatskim braniteljima te poštuje kršćanske vrijednosti, osobito obitelj, odgoj djece i mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želim svima više optimizma i pouzdanja u Boga. Želim da naša domovina bude ponosna i diči se svojom katoličkom tradicijom, da se ne niječu vjerske slobode, da se u javnom prostoru, a posebno u medijima prestane nametati svjetonazore i stavove kojima se protivi velika većina naših ljudi, a afirmiraju kršćanske vrijednosti domoljublja, radinosti, poštenja, odgovornosti, solidarnosti i poštivanja obitelji.

Očekujem da će u mojoj Sisačkoj biskupiji sinodalni proces priprave napredovati te će se u to uključiti što više vjernika tako da na kraju sljedeće godine možemo pripremiti dokument za samo zasjedanje Sinode.”, zaključuje biskup Košić za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.