Bogojavljanje – ‘Tražimo trajno onoga koga smo već našli!’

Bogojavljenje
Bartolomé Esteban Murillo (17. st.): Poklonstvo mudraca (javno vlasništvo)

Na današnji dan 6. siječnja slavimo jedan od najstarijih kršćanskih blagdana – Bogojavljanje. Njegova starina ide čak u vrijeme prije Božića, a uz Uskrs spada u najstarije kršćanske blagdane. Spomen je to na tri mudraca sa Istoka koji su potegnuli veliki put da bi pronašli Onoga koga su čekali i tražili čitav život. Sveti Augustin zato govori vezano uz ovaj blagdan: „Tražimo trajno onoga koga smo već našli!“. Tako je Bogojavljanje poziv ne samo nevjernicima i poganima da, poput tri mudraca, pronađu Mesiju svega svijeta, već i vjernicima da uvijek iznova traže Onoga koga su već pronašli u jaslicama, a to je onaj za kojim čezne ljudska duša – izvor života i smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to uvijek nezahtjevno, jer svako vrijeme ima svoje Herode pod raznim imenima, primamljivim ideologijama i često petparačkim pamfletima koji znaju zvučati više nego uvjerljivo, a koji podižu svoje sablje i mačeve prema betlehemskom Djetetu. Pa čak opasnije i one prijetvorne poput lisice Heroda koji se žele prikazati kao prijatelji Krista, a čija djela završavaju u krvavim kupeljima nevinih, na ovaj ili onaj način.

Zbog toga betlehemsko Dijete, koje su mudraci prepoznali i bogato darivali uz duboki naklon, uvijek ostaje Onaj na kome se dijeli svijet i ljudi, na kome se lome i carstva i pojedinačne duše. Uvijek će postojati oni koji će kada ga sretnu upitati:“Gospodine, gdje stanuješ?“ da pođem za tobom poput tri mudraca, ali i oni drugi koji će sumnjati poput Isusovih sugrađana u Nazaretu.

A što nama znači Bogojavljanje? Prvo, da se Bog objavljuje poniznima duhom, što su na jednaki način bili i veliki mudraci i maleni pastiri, ali samo očima vjere koja nikada ne smije gasnuti već se obnavljati riječima već spomenutog svetog Augustina:„Tražimo trajno onoga koga smo već našli!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.