Foto: Thinkstock

Sisak će u subotu i nedjelju, 17. i 18. lipnja biti u znaku najveće gradske turističke manifestacije “Bojevi za Sisak AD 1593.”, a središnji događaj bit će subotnje uprizorenje bitke s osmanlijama iz 1593. godine, kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila prodor neprijatelja prema zapadu.

Na manifestaciji u subotu vjerno će biti prikazane viteške borbe, mačevanje, streličarstvo, vojne tabore, naoružanje te druga obilježja srednjovjekovnog i ranog novovjekovnog života, poput sajmova, obrta, kuhinje i slično.

Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema, mačevi, oklopi, štitovi, lukovi, samostreli, odjeća i ostalo, načinjeni su ručno i vjerna su kopija predmeta iz toga doba. Na manifestaciji će sudjelovati članovi udruga Aureus Unicornis, Red Srebrnog Zmaja, Red vitezova Ružice Grada, Red vitezovi zlatnog kaleža i mnogi drugi.

Prvi put u Hrvatskoj u sklopu priredbe se u nedjelju održava se i Prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske u HMB-u (Historical medieval battels), što je novi sport u kojem se sportaši bore u srednjovjekovnim oklopima i sa srednjovjekovnim oružjem. Borbe imaju točno određena pravila i suce koji sve nadziru i boduju. Osim hrvatskog tima, u natjecanju će sudjelovati i nacionalne ekipe Slovenije, Srbije i Češke.

Sve priredbe, uključujući dječju bitku, radionice, srednjovjekovni sajam, vatromet, koncerte i druge sadržaje, održavaju u popodnevnim satima na prostoru kod sisačkog Starog grada, do kojeg će iz središta Siska voziti autobus, a Kupom riječni brod.

Izvor: Hina/gs