U Budimpešti predavanje o Faustu Vrančiću i 600. milenijska fotografija

U sklopu obilježavanja 400. obljetnice smrti istaknutog hrvatskog izumitelja, leksikografa, polihistora i biskupa Fausta Vrančića, projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je predavanje i edukativnu radionicu u Hrvatskoj osnovnoj školi i gimnaziji u Budimpešti u sklopu manifestacije Tjedan hrvatske kulture 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje je u utorak 21. studenog održala dr. sc. Marijana Borić, voditeljica projekta koja je istaknula da je Vrančić bio vezan uz Ugarsku dijelom svoga školovanja i djelovanja, poručivši da njegov bogati opus pripada svjetskoj baštini.

Radi što bolje popularizacije hrvatskog kulturnog nasljeđa izvan granica Hrvatske kao važne komponente hrvatskog nacionalnog identiteta, u srijedu 22. studenog organizirano je snimanje milenijske fotografije posvećene Faustu Vrančiću u koje je bilo uključeno nekoliko stotina učenika i profesora Hrvatske osnovne škole i gimnazije u Budimpešti. Fotografiju je snimio fotograf Šime Strikoman kojem je to bila 600. milenijska fotografija, a tom je prigodom također snimio i milenijsku fotografiju posvećenu franjevcu Matiji Petru Katančiću, latinistu iz budimskog kruga hrvatskih franjevačkih pisaca i prvom prevoditelju Svetog pisma na hrvatski jezik.

Događanja su organizirana uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira se i nastavak suradnje u svrhu afirmacije hrvatskog znanstvenog nasljeđa, te je u pripremi skoro snimanje milenijske fotografije posvećene Nikoli Tesli, budući je upravo u Budimpešti Tesla prvi put došao na zamisao okretnog magnetskog polja, na kojem se temelji njegov novi revolucionarni sustav elektromotora izmjenične struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.