Dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata za 2013. godinu uručene su sinoć u Zagrebu dobitnicima i tom je prilikom istaknuto da nagrađena djela svjedoče da je hrvatska arhitektura plodna i odgovorna te da treba povratiti društvenu ulogu koja joj pripada.

Uz dodjelu nagrada otvorena je godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2013. godini koja obuhvaća 99 radova. Prema ocjeni voditelja Stručnoga savjeta Borisa Fiolića, ona pokazuje da Hrvatska pripada nizu malih zemalja koje imaju veliku arhitekturu, kojom „možemo biti ponosni“.

Slično je kazala i predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Sanja Cvjetko Jerković, koja je čestitala nagrađenima i svima koji su sudjelovali, te dodala da arhitektura nije samo gradnja nego je njezin smisao da omogući bolji život ljudi.

Nagradu za životno djelo dobio je Marijan Hržić, dok je nagrada „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2013. godinu pripala Arhitektonskom birou Turato d.o.o. čiji su autori Idis Turato, Ida Križaj, Marko Liović, Josip Mičetić i Ana Staničić, za Sportsku dvoranu i trg u Gradu Krku.

Nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2013. godinu dobili su autori Studija 3LHD Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Romana Ilić, Marin Mikelić, te Ivana Dabrović i Kristina Vidić iz Ecoinga d.o.o. za kuću V2 u Lozica kod Dubrovnika.

Za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2013. godinu, nagrada „Bernardo Bernardi“, pripala je Ivani Žalac, Margiti Grubiša, Igoru Presečanu i Damiru Gamulinu za Gradsku knjižnica Labin.

Nagradu „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2013. godinu podijelile su Zrinka Paladino za knjigu „Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna“ nakladnika Meandar Media i Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU-a, te Borka Bobovec za knjigu „Miroslav Begović“ Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah