Dodijeljene Nagrade „Vicko Andrić“

U atriju Muzeja Mimara 30. rujna 2014. svečano su uručene Nagrade “Vicko Andrić” za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nagrada nosi ime Vicka Andrića, koji je u razdoblju kada započinje briga za starine, točnije 1853. godine, bio imenovan počasnim konzervatorom za splitski i zadarski okrug i čiji je konzervatorski ured bio drugi u Europi – iza ureda u Beču. Njegova pokretačka i stvaralačka energija očitovala se  u opsegu poduzetih projekata u obnovi spomenika i dokumentaciji koju  nam je ostavio, kao što su arhitektonske snimke Dioklecijanove palače i najvrednijih spomenika u njoj.“ – rekao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš na svečanoj dodjeli.

Značaj Nagrade „Vicko Andrić“

Govoreći o značaju Nagrade „Vicko Andrić“, Berislav Šipuš naglasio je kako „trajna vrijednost koju smo naslijedili iz Andrićeva vremena nije samo institucionaliziranje zaštite već i shvaćanje značaja spomenika kao ostavštine za budućnost. Svojim postojanjem spomenik uvijek inspirira i pridonosi razdobljima koja se oko njega izmjenjuju. Te davno prihvaćene spoznaje prihvaćene spoznaje o potrebi brige i očuvanja baštine danas ćemo prepoznati u ciljevima zaštite kulturne baštine koja se odvija pod okriljem Ministarstva kulture“,  rekao je zamjenik ministrice, nastavivši „Stoga je osobito zadovoljstvo što je Odbor za dodjelu Nagrade „Vicko Andrić“ na čelu s predsjednicom Sanjom Šaban ovogodišnju nagradu za životno djelo dodijelio akademiku Nenadu Cambiju, arheologu čijim se radom nastavlja naslijeđe Vicka Andrića i plodonosni znanstveno-istraživački rad na antičkim lokalitetima i osobito Dioklecijanovoj palači.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada „Vicko Andrić“ dodjeljuje se za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, i to za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima u očuvanju kulturne baštine, istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine, očuvanju i bogaćenju ukupnog fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske, i to kao nagrada za životno djelo, kao godišnja nagrada i kao nagrada za doprinos lokalnoj zajednici.

Obrazloženje Nagrade „Vicko Andrić“ za doprinos lokalnoj zajednici Kulturno-umjetničkom društvu Oštrc iz Ruda za obnovu rudnika Sveta Barbara, obnovu Mlina Pukšar i prikupljanje građe za pripremu Rudarske greblice pročitao je član Odbora za dodjelu Nagrade i pročelnik Konzervatorskog odjela u Pakracu, dr. sc. Žarko Španiček. Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš uručio je Nagradu Josipu Lebingeru, tajniku kulturno-umjetničkog društva Oštrc iz Ruda.

O godišnjoj Nagradi „Vicko Andrić“ arhitektima Maji Gorianc Čumberk i Mladenu Perušiću za izvrsnost izvedbenog elaborata i vođenje iznimno zahtjevne obnove pročelja, kupole i krova Umjetničkog paviljona u Zagrebu govorila je zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba dr. sc. Zrinka Paladino, koja je podsjetila kako je izvrsnost njihova rada predstavljena 2013. godine izložbom i publikacijom u kojoj je objedinjen višegodišnji studiozan rad na obnovi Umjetničkoga paviljona. Nagradu je dobitnicima uručio zamjenik ministrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasluge akademika Nenada Cambija u spašavanju Apoksiomena
Predsjednica Odbora za dodjelu Nagrade „Vicko Andrić“, pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban pročitala je obrazloženje nagrade za životno djelo akademiku Nenadu Cambiju, podsjetivši na značaj njegova konzervatorskog rada, osobito u području podvodne arheologije te na izniman doprinos u obrazovanju mladih istraživača, arheologa i konzervatora tijekom njegova rada na fakultetu u Zadru i u Splitu. Posebno je istakla zasluge Nenada Cambija u spašavanju Apoksiomena te u bavljenju antičkom skulpturom. Nagradu „Vicko Andrić“ za životno djelo akademiku Nenadu Cambiju uručio je Berislav Šipuš.

Na kraju svečanosti dodjele Nagrade „Vicko Andrić“ Sanja Šaban pozvala je prisutne da pogledaju izložbu posvećenu radu Vicka Andrića i 160 godina postojanja organiziranog čuvanja spomeničke baštine. Izložba, koja je postavljena u atriju Muzeja Mimara, pokazuje vremenski luk brige za splitsku katedralu u trajanju od 2 stoljeća.
Svečana dodjela Nagrade završila je nastupom mlade pijanistice Vite Vukov koja je izvela Preludij u cis-molu, opus 3 br. 2 Sergeja Rachmaninova i Dvije bajke, opus 20 br. 1 i 2 Nikolaia Medtnera. Svečanu dodjelu nagrade „Vicko Andrić“ vodio je dramski glumac Danijel Ljuboja.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.