Monografija „Kuzma Kovačić“

Dvojezična monografija (hrvatski i engleski) Milan Bešlić, Kuzma Kovačić, Zagreb 2013. bit će predstavljena u četvrtak 2. listopada 2014., 17,30 sati, u Papinskome hrvatskome Zavodu sv. Jeronima. Predviđeno je da na predstavljanju govore: Msgr. Želimir Puljić zadarski nadbiskup predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, gosp. Filip Vučak veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. Radoslav Tomić, autor monografije gosp. Milan Bešlić, prof. Kuzma Kovačić dopisni član Hrvatske akademije i don Jure Bogdan rektor Zavoda sv. Jeronima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografija „Kuzma Kovačić“ autora Milana Bešlića napisana je rijetko viđenom predanošću umjetnikovu djelu, te upućuje na spomenute Kovačićeve doprinose, a osobito na doprinos obnovi umjetnosti kršćanskog nadahnuća u Hrvatskoj. U njoj je vidljiva neraskidiva povezanost umjetnikova života i njegova djela. Objavljena je usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku u Zagrebu 2013.

Životopis Kuzme Kovačića

Hrvatski akademski kipar Kuzma Kovačić rođen se u Hvaru 6. lipnja 1952. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kiparstvo 1976. godine. Od onda je izlagao na četrdesetak samostalnih izložaba i mnogim skupnim izložbama u domovini i inozemstvu. Bavi se svim kiparskim disciplinama i tvorivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djela mu se nalaze u najznačajnijim galerijama i muzejima u Hrvatskoj, te u Vatikanu.

Autor je brojnih spomenika i javnih skulptura te sakralnih djela, kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu ponad Zagreba, Spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji, Spomenik Antunu pl. Mihanoviću u Gatima iznad Omiša, Spomenik fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, Oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode u Zagrebu i drugi. Također, autor je optjecajnog kovanog novca, prvog zlatnog i srebrenog novca te drugih zlatnika i srebrnjaka Republike Hrvatske.

Oblikovao je kovani novac Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, te triju hrvatskih državnih odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redoviti je profesor kiparstva u trajnom zvanju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu istoga sveučilišta. Izabran je 2012. godine za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.