Dokumentarni film ‘Neprijatelj naroda’ Višnje Starešine večeras premijerno u Zagrebu

Dokumentarni film “Neprijatelj naroda” scenaristice i redateljice Višnje Starešine, najavljen kao “svjedočanstvo o represiji, strahu i šutnji”, premijerno se prikazuje večeras u 20 sati u zagrebačkom kinu Cineplexx Centra Kaptol, uz 70. obljetnicu bleiburške tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz osobne i obiteljske sudbine žrtava te objašnjenja stručnjaka dokumentira se sustav komunističke represije, od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase sve do današnje šutnje, ističu iz udruge CDAS (Centar za demokraciju i aktivno sjećanje), koja je film producirala u suradnji s Interfilmom.

Istraživanja za film trajala tri godine, bez potpore države

“Film pokazuje kako je sustav djelovao na osobne i obiteljske sudbine ljudi koji su bili pripadnici građanske klase i inteligencije”, rekla je redateljica i scenaristica Višnja Starešina. “Željeli smo bez teških i velikih riječi ili izazivanja polarizacije progovoriti o istini i traumi o kojoj su mnogi šutjeli sedamdesetak godina, a i danas se boje progovoriti u strahu za svoju egzistenciju i egzistenciju svoje djece”, napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radili smo film godinu dana, no istraživanja koja su mu prethodila trajala su skoro tri godine, a nastao je privatnom inicijativom i donacijama, bez potpore sustava, istaknula je Starešina.

Među onima na koje film podsjeća, a koji su nestali bez traga kao “neprijatelji naroda” nakon Drugog svjetskog rata bili su Vinko Kos, književnik i pjesnik za djecu, Zlatko Ognjanovac učitelj, zborovođa i prosvjetni inspektor, Jeronim Mlinarić, općinski bilježnik, Vladimir Mrzljak državni službenik, Andrija Hebrang visoki dužnosnik komunističke partije, kao i Boris Novak, tek maturant gimnazije. Novi režim u njima prepoznaje opasnost, lažno ih optužuje, odvodi usred noći iz obiteljskih domova, a kasnije radi sve da se na njih zaboravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon desetljeća šutnje o svojim ‘nestalima’ u filmu govore Lada Kos i Vera Kos-Paliska, mons. Josip Mrzljak, Ratko Mlinarić, Vladimir Novak, Ljerka Ognjanovac, Andrija Hebrang, dok povijesni kontekst objašnjavaju Ivo Banac, Mitja Ferenc, Martina Grahek-Ravančić, Vladimir Geiger, Roman Leljak i Vice Vukojević.

Međunarodne nagrade za dosadašnji dokumentaristički rad

Dokumentaristički rad novinarke i publicistkinje Višnje Starešine nedavno je doživio priznanje na međunarodnom filmskom festivalu WorldFest – Houston, gdje su nagrađeni njezin dugometražni dokumentarac “Treći pohod” o infiltraciji Al Kaide i radikalnog islama u BiH pod ratnim paravanom, o njihovoj ideologiji i ciljevima te “Zaustavljeni glas”, koji rekonstruira posljednje dane Vukovara prije okupacije, posljednje dane Vukovarske bolnice i zločin na Ovčari, kroz tragičnu sudbinu legendarnog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.