Dr. sc. Davor Marijan o knjizi Dejana Jovića: ‘Rat i mit nije znanstvena knjiga, autor je ostao na poziciji društveno-političkoga radnika iz osamdesetih’

U novome, listopadskom broju Časopisa za suvremenu povijest dr. sc. Davor Marijan objavio je opširnu i iznimno zanimljivu recenziju knjige prof. dr. sc. Dejana Jovića „Rat i mit: Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri kraju recenzije, kao svojevrstan zaključak o knjizi Marijan apostrofira sljedeće:

Dr. Željka Markić: ‘Kako naputke stranih ambasada staviti iznad demokratski izražene volje hrvatskih građana’

Luka Mišetić poručio Dejanu Joviću: “Ono kad ti je suprug njemačkog veleposlanika “snažna poruka,” a suđenje Perkoviću i Mustaču nije”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dejan Jović trolanjem brani Plenkovića i Pupovca: ‘Mrze ga samo zato jer je Srbin’

„Iz svega navedenog očito je da Rat i mit nije znanstvena knjiga. Poanta knjige je usporedba Jugoslavije i Hrvatske na štetu Hrvatske, po kojoj je Jugoslavija pod krinkom liberalizirane komunističke Hrvatske bila bolja od samostalne Hrvatske. Možemo se na određeni način složiti s tvrdnjom D. Markovine da je ovo jedna od knjiga koje obilježavaju desetljeće – tendencioznija i pristranija teško da će u dogledno vrijeme biti napisana. Autor je ostao na poziciji društveno-političkoga radnika iz osamdesetih, kada je bio perspektivni (i jedno vrijeme maloljetni) novinar Poleta i gradio karijeru koju je prekinuo raspad Jugoslavije i velikosrpska agresija JNA na Hrvatsku. Razlika je u tome što je iz tabora komunista prešao u drugi tabor nacionalista. Onih čijega je vijeća član. Jović dovodi u pitanje karakter i smisao rata, relativizira ulogu Srba, te Hrvatska, koja je iz rata izišla homogenija nego Srbija, postaje stoga glavni negativac u raspadu SFRJ.

Foto: facebook, snimka zaslona

Knjiga je ipak dugoročno zanimljiva. Kao prvo, zato što će vjerojatno biti prevedena na engleski i koristit će ju razina stručnjaka tipa spominjanoga Gagnona. Dobit će „relevantan” status i pridružiti se povelikom broju neutemeljenih studija o raspadu Jugoslavije i ratovima koji su pratili taj raspad na temelju kojih će uskoro neki novi Jović napisati sličan, bezvrijedan, ali „relevantan” rad. Knjiga će biti zanimljiva i za istraživače položaja srpske manjine u Hrvatskoj. Kao što je 1990./1991. većina Srba u Hrvatskoj pokazala da ne može prihvatiti njezinu neovisnost, tako dio njezine intelektualne elite i danas ima problema s Republikom Hrvatskom kao političkom činjenicom. I treće, reakcije na knjigu nisu nezanimljive, hvali ju onaj dio populacije za koji se može reći da se nije u stanju suočiti s karakterom druge Jugoslavije i koji Socijalističku Republiku Hrvatsku stavlja ispred Republike Hrvatske. Zbog toga je dio te populacije spreman podržati navodnoga liberala i po tko zna koji put demonstrirati koliko u Hrvatskoj i dalje živi, političkim rječnikom rečeno, obrazac korisnih budala“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu recenziju, koja dekonstruira Jovićeve lažne mitove i konstrukcije, može preuzeti i pročitati na portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske – Hrčak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.