Dr. sc. Lederer o Despotovom umirovljenju: Ministrica se pokazala kao bezidejni činovnik za koncept nacionalne kulture

lederer obuljen koržinek despot
Foto: Fah; fotomontaža: narod.hr

Nacionalni prvak nije činovnička kategorija, nego status što ga svojim umjetničkim doprinosom nacionalnom glumištu steknu tek malobrojni glumci nakon desetljeća posvećenosti kazalištu i ostvarenja velikih uloga. Despot je bez dvojbe jedan od nacionalnih prvaka, po statusu i po umjetničkom doprinosu“, ističe u razgovoru za Narod.hr dr. sc. Ana Lederer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Despot o tvrdnji Obuljen Koržinek: ‘Nijedan mladi glumac ne može zauzeti moje mjesto’

> Evo birokratskog izgovora ministrice kulture zašto prvaku Drame HNK Despotu, nije produljen ugovor

Dr. sc. Ana Lederer, gradska zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Klub zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste, teatrologinja, publicistkinja, bivša intendantica HNK u Zagrebu, u razgovoru za Narod.hr komentirala je umirovljenje jednog od najboljih hrvatskih glumaca Dragana Despota, te izjavu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek da se prvaku Drame HNK Despotu ugovor nije produljio, jer se time otvara prostor za mlade umjetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bezidejni činovnik”

“Od ministrice Obuljen Koržinek koja se u dosadašnjim, za hrvatsku kulturu uzalud potrošenim godinama, pokazala kao bezidejni činovnik bez ikakvih ideja za koncept nacionalne kulture, a u nizu situacija štitila osobe nedorasle vodećim pozicijama ili pak određene interesne skupine, posebice u medijskom prostoru – ništa se drugo nije moglo ni očekivati”, smatra dr. sc. Lederer.

Što je ministrica dobila svojim potezom?

Obrazloženje da Despot zauzima prostor mlađim glumcima pokazuje kako ne pozna zakonitosti kazališne umjetnosti i produkcije, jer za realizaciju repertoara itekako je važna dobna odnosno naraštajna različitost u strukturi ansambla. Činjenica da godinama prati kazališne predstave, a bila je i članica Kazališnoga vijeća HNK u vrijeme kada sam vodila nacionalnu kuću, očito ne znači i kako je riječ o osobi koja pozna sustav iznutra, jer bi onda između ostaloga, upravo u korist kazališta Despotu produžila ugovor: naime, igra u živim predstavama na repertoaru. Kazalištu je, dakle, kao glumac potreban, i danas i sutra. Zna li ministrica koliko inače igraju tzv. najmlađi glumci ansambla Drame. Očito, ne zna. Što je dobila ili postigla svojim potezom!? Baš ništa, ni za kazalište, a ni za državu. Ni prvi ni zadnji puta pokazala je dubinu svoga neznanja i “širinu” svojih pogleda”.

Lederer: “Na vodećim pozicijama treba slijediti samo kriterije i uzdignuti se iznad osobnih odnosa”

>Despot ne želi vjerovati da su razlozi umirovljenja politički: Ministrica tvrdi kako otvara prostor za mlade umjetnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na vodećim pozicijama treba slijediti samo kriterije i uzdignuti se iznad osobnih odnosa. Kao intendantica produžavala sam prvacima ugovore jer su igrali u predstavama i bili su potrebni u ansamblu i nakon umirovljenja, a ako ništa, nakratko se u umjetničkom poslu već iz poštovanja produži ugovor, nikada ne iz razloga osobne simpatije ili antipatije. Kad smo već kod osobnoga, moje profesionalno iskustvo s Despotom kao ravnateljem Drame bilo je nažalost tužno, svojevremeno se pokazalo promašajem zapravo za obje strane – i za mene i za njega, ali potom bi on u mnogo prigoda javno vrlo nekorektno i neistinito govorio o našoj davnoj suradnji. To, međutim, nema nikakve veze s njegovim glumačkim statusom, jer da sam čak i s tako negativnim iskustvom sada na ministričinu mjestu – produžila bih mu ugovor, bez obzira na osobno”, ističe dr. sc. Lederer.

“Svakako, ne mogu razumjeti ministričinu odluku – bez stila, razumijevanja i poštovanja, a na kraju i bez političke pameti”, zaključuje za Narod.hr dr. sc. Lederer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.