U Dubrovniku predstavljena knjiga o 700 godina Ljekarne Male braće

Foto: Thinkstock

Autor knjige „Ljekarna Male braće – 700 godina zdravlja Dubrovčana“ fra Stipe Nosić rekao je u srijedu na predstavljanju u Dubrovniku kako knjiga donosi i neke dosad neistražene podatke i nova saznanja iz bogate povijesti ljekarne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Stipe Nosić je rekao kako su pojedine priče u knjizi o povijesti te različitim etapama razvoja ljekarne nastajale postupno.

„O ljekarni sigurno ne bih pisao da nije bilo upita njemačkog novinara Andreasa Zieglera, koji je pisao članak za časopis njemačkog Društva za povijest ljekarništva. Pomažući njemu, shvatio sam da malo znam o ljekarni. Zbog toga, a i zbog jubileja, počeo sam istraživati i pisati kratke priče“, rekao je fra Nosić.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Dubrovniku fra Veselko Grubišić rekao je kako je Nosićeva knjiga jednostavna za čitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Knjiga predstavlja uvod u veliko slavlje 700. obljetnice osnutka ljekarne Male braće, odnosno brige o zdravlju naših sugrađana, a i šire“, rekao je fra Grubišić.

Fra Jakov Rafael Romić rekao je kako fra Nosićeva knjiga izaziva poštovanje, a posebno je zanimljiva jer prikazuje život Male braće i njihovo preživljavanje uz ljekarnu.

„Knjiga je nevelika, napisana je na svega 120 stranica, a podijeljena je u pet poglavlja o povijesti ljekarne, ljekarnicima, muzeju stare ljekarne te o nekim eksponatima ljekarne i brojnim zanimljivostima“, rekao je Romić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodnim riječima okupljenima se obratio i provincijal Franjevačke provincije Svetog Jeronima fra Andrija Bilokapić.

Dubrovačka Ljekarna Male braće jedna je od starijih ljekarni u Hrvatskoj i svijetu, djeluje punih sedam stoljeća i to unutar istog samostana i iste zajednice, a jedinstvena je upravo zbog svog institucionalnog kontinuiteta (1317.-2017.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.