Dvadeset godina od ubojstva generala HVO-a i vođe Hrvata bihaćkog kraja Vlade Šantića

U noći na 8. na 9. ožujka 1995., prije točno 20 godina, ubijen je od muslimanske vojske general HVO-a Vlado Šantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 1952. u hrvatskom selu Vedro Polje kod Bihaća. Taj izrazito hrvatski kraj s druge strane Plješivice pripadao je stotinama godina Lici, ali su poslijeratne granice smjestile Hrvate plješivičkog kraja 1945. u Bosnu. Tu se rodio i Vlado Šantić, general HVO-a i utemeljitelj HDZ-a Bihać, borac protiv srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Šantić je postao zapovjednikom HVO-a Bihać i Okruga Bihać u prilično nategnutim, ali ipak tolerantnim i općenito dobrim odnosima Armije BiH i HVO Bihać, dviju sastavnica jedne zajedničke vojske na području Bihaća.

Ubojstvo pod nerazjašnjenim okolnostima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlado Šantić nestao je u nikada do kraja istraženim okolnostima iz Hotela “Sedra” nadomak Bihaću, kamo je došao na sastanak s Atifom Dudakovićem, generalom Armije BiH i zapovjednikom obrane bihaćkog kraja. Iako su se iz hotela čuli hici iz oružja, sve donedavno se tvrdilo da se tamo nije ništa događalo. Tom prilikom ranjeno je i nekoliko osoba i među njima poručnik HVO-a Bihać Salko Džanić. Salko Džanić predratni je karate majstor i nositelj najvišeg stupnja karataškog umijeća. Ostao je nepokretan.

Pronađen u bačvi 19 godina od nestanka?

Na temelju prijave anonimnih svjedoka gotovo 20 godina nakon ubojstva, tijelo generala Šantića pronađeno je u bačvi na deponiju smeća. Više od godinu dana čeka se DNK analiza koja će otkriti je li u misterioznoj bačvi zaista tijelo Vlade Šantića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog njegove likvidacije, Federalna uprava policije dostavila je izvješće Županijskom sudu u Unsko-sanskoj županiji protiv bivšeg zapovjednika 502. brigade Armije BiH Hamdije Abdića, zvanog Tigar, i široj javnosti nepoznatih – Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Keranovića.

Ubojstvo generala Šantića u susjednoj se državi ne tretira kao ratni zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.