EP o progonu manjina: Kršćani su najprogonjenija skupina

blasfemije
Foto: Depositphotos

EP je u ponedjeljak u Strasbourgu zatražio od Europske unije da nastavi biti predvodnik u zaštiti i promicanju slobode vjeroispovijesti, a izvjestitelj je izrazio žaljenje što u usvojenom izvješću nije istaknuto koje su manjine u svijetu najviše izložene progonu gdje su na prvom mjestu kršćani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo izvješće tako potvrđuje izvješće kršćanske zagovaračke skupine Open Doors objavljeno početkom 2022. koje pokazuje da su kršćani 2021. godine najprogonjenija vjerska skupina na svijetu.

> Institucionalizirani progon: Više od 340 milijuna progonjenih kršćana u protekloj godini

> Kršćani 2021. godine najprogonjenija vjerska skupina na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Broj ubijenih kršćana u 2020. porastao za 60 posto, Kina prva u zatvaranju crkava

Europski parlament je na plenarnoj sjednici podržao izvješće izvjestitelja Karla Karskog o progonu manjina na temelju uvjerenja ili vjeroispovijesti u koje međutim, kako je rekao Karski, nije uključena informacija o najprogonjenijim manjinama.

On je naglasio da je ovim dokumentom želio prikazati potpunu sliku na raznim kontinentima, ali glavni problem bio je ukazati na to koje se vjeroispovijesti najviše napadaju i u kojim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćani se progone u 145 zemalja

“Pokazuje se da je najprogonjenija skupina kršćani, onda muslimani i onda Židovi. Kršćani se progone u 145 zemalja, a ateisti u 18 zemalja,” rekao je Karski. Napomenuo je da ta informacija nije uključena u konačni izvještaj.

Karski je rekao da se ovim izvješćem mora „utjecati i na javno mnijenje i na institucije EU-a“ te dodao da je potrebno ukazati na progone u mnogim dijelovima svijeta.

U izvješću je navedeno da diskriminaciju i progon pripadnika vjerskih manjina ili manjina na temelju uvjerenja provode razni akteri poput vlada, nevladinih udruga ili oboje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva diskriminacija može poprimiti razne oblike kao što su mučenje, masovna zatvaranja ili izvansudski progoni, ali i druge vrste fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Povjerenik Europske komisije Janusz Wojciechowski rekao je da su u izvješću istaknute ključne preporuke za djelovanje institucija EU-a.

Povjerenik je napomenuo i da EU mora nastaviti “čvrsto djelovati na multilateralnoj razini”.

“EU brani pravo svakog pojedinca da ima svoju vjeroispovijest i svoja uvjerenja, marginalizacija i viktimizacija osoba koje pripadaju (vjerskim) manjinama ili su atesti je nešto što ne možemo podržati niti poticati”, kazao je Wojciechowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Izostali konkretni primjeri progona

Peter van Dalen iz redova pučana rekao je da je surađivao na izvješću, ali je problem u tome što izvješće nije konkretno.

Naglasio je da postoji izvješće međuskupine za slobodu vjeroispovijesti u kojem se vidi što se događalo između 2017. do 2021. gdje postoje konkretni primjeri progona, što nije navedeno u izvješću o kojemu se raspravljalo na sjednici.

Carlo Fidanza iz redova reformista složio se s kolegama te rekao da je sve ono što je moglo govoriti o konkretnim situacijama progona izbačeno iz dokumenta.

“Najviše kršćani, u 80 posto slučaja, sve je to izbačeno iz dokumenta”, kao i odgovorne zemlje poput Kine, Nigerije i Pakistana, napomenuo je.

María Soraya Rodríguez Ramos (iz političke skupine “Obnovimo Europu” – Renew) tvrdi i da vlasti koriste vjeroispovijest kako bi donijele neke zakone, poput onemogućavanja ratifikacije Istanbulske konvencije.

U izvješću je naglašeno i da se žene posebno suočavaju s poteškoćama ostvarivanja prava na napuštanje vjerskih zajednica ili zajednica na temelju uvjerenja, “zbog nedostatka socijalne ili ekonomske neovisnosti, prijetnji nasiljem ili gubitkom skrbništva nad djecom”.

Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života

Podsjetimo, Kršćanska zagovaračka skupina Open Doors objavila je početkom godine izvješće koja pokazuje da su kršćani 2021. godine najprogonjenija vjerska skupina na svijetu.

Lani se više od 340 milijuna kršćana diljem svijeta suočavalo s progonima. To predstavlja jednu osminu ukupnog kršćanskog stanovništva. Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života.

“Brojke su zapanjujuće. Ali iza svakog broja i statistike krije se ljudska priča”, upozorava Open Doors.

Deset najrepresivnijih zemalja na Svjetskoj listi Open Doorsa bile su Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Jemen, Iran, Nigerija i Indija.

Analitičari Open Doorsa navode da komunistička Kina ima veću ulogu u progonu diljem svijeta nego što bi to sugeriralo njezino 17. mjesto na popisu. Kineski sustavi nadzora i sigurnosne konzultantske usluge prodani su tolikom broju represivnih vlada. Zapravo, Kina čini mnogo kako bi pomogla ostatku neslobodnog svijeta da postane spretniji u ugnjetavanju.

Ocjene Open Doorsa o progonu kršćana poklapaju se s godišnjim izvješćem američkog State Departmenta o međunarodnoj vjerskoj slobodi. Neke su države “zemlje koje posebno zabrinjavaju”, uključujući Sjevernu Koreju, Eritreju, Iran i Nigeriju. State Department razmatrao je dodavanje Indije na svoj “crveni popis” najgorih prijestupnika, ali je prijedlog odbijen.

Istraživački centar Pew utvrdio je u svom godišnjem izvješću o vjerskim slobodama, objavljenome krajem 2021. godine, da su kršćani “najprogonjenija vjerska skupina na svijetu”. Čak 153 nacije prijavile su napade ili diskriminaciju protiv njih.

Broj nacija koje dokumentiraju progon kršćana udvostručio se u posljednjih 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.