Evo kako je prošao sastanak Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika s ministricom kulture Ninom Obuljen!

Foto: fah

Članovi Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata izjavili su u petak nakon sastanka s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek kako je ministrica najavila da će resorno ministarstvo što žurnije i detaljno istražiti sporne slučajeve u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) na koje branitelji već duže upozoravaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Jurčević je u ime Koordinacije novinarima ispred Ministarstva kulture rekao da je ministrica sastanak predložila prije desetak dana te istaknuo kako su oni ministrici na sastanku prenijeli da se bore protiv nezakonitosti u HAVC-u ali i protiv negativnosti u vrijednosnom i moralnom smislu. Govorili smo o moralnoj odgovornosti kao o jednoj dimenziji, ali i o pravnoj odgovornosti koja je nedvojbeno utvrđena u HAVC-u na nekoliko slučajeva, objasnio je Jurčević.

Naglasio je kako se ministrica složila s njima da je potrebno da se u “Ministarstvu kulture i HAVC-u napokon srede stvari, te da će sustav to učiniti”. Dodao je da će Koordinacija nastaviti podnositi kaznenene prijave i održavati konferencije za novinare na kojima će javnost upoznavati sa svime što znaju jer je to jedini način da se izvrši pritisak i razriješe ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i Upravni odbor.

Ponovio je već izrečene optužbe na račun HAVC-a zbog suradnje s Nukleus filmom i sufinanciranja filma “15 minuta – masakr u Dvoru”, ali i zbog navodne protuzakonite dodjele novca redatelju Zrinku Ogresti za film “S one strane”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče najave ministrice Obuljen Koržinek da će što žurnije istražiti stanje, rekao je da se oni neće miješati te da je “njihova stvar kako će oni postupiti”. Najavio je da će Koordinacija, sukladno standardima civilnog društva, nastaviti pritiske kako bi proveli svoje inicijative koje su počeli još u trećem mjesecu ove godine. Mi smo tada upozorili na nesagledive posljedice za ugled Hrvatske zbog filma “15 minuta – masakr u Dvoru” koji je djelomično sufinanciran i sredstvima HAVC-a, rekao je Jurčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.