(FOTO) Festival FRKA: Održan folklorni koncert izvornih pjesama iz okolice Virovitice i Slatine u crkvi Sv. Roka

Prvi folklorni koncert u sklopu ovogodišnjega festivala radosne kulture u Virovitici održan je sinoć u crkvi Sv. Roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert je protekao u znaku izvornih pjesama iz okolice Virovitice i Slatine, koje su se u ovim krajevima pjevale tijekom korizmenoga i uskrsnog vremena. Radi se o glazbenome materijalu koji je većim dijelom bio gotovo izgubljen, a ponovo je sakupljen i sačuvan trudom nekolicine entuzijasta, ponajprije vlč. Mladena Štivina, župnika voćinske župe Pohoda BDM.

Na koncertu su nastupili župski pjevači iz Voćina, muška pjevačka skupina KUD „Lipa“ iz Slatine, te Ženska pjevačka skupina „Matke“ iz virovitičke župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Već je sam početak koncerta najavio nesvakidašnji doživljaj – pjevači su svečano ušli u crkvu pjevajući tzv. pripovjedne pjesme, posve originalnu glazbeno-literarnu formu, koja se osim u virovitičkom kraju, može naći još samo u nekim dijelovima Posavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhaična i teška suzvučja, uz prelijepi korizmeni tekst uvela su publiku u jedan posve nepoznati ugođaj.

Redale su se zatim korizmene pjesme iz 17. i 18. Stoljeća, uz posve originalni Gospin plač, koji se tradicijski pjeva na Veliki četvrtak umjesto na Veliki petak, a započinje temom o Posljednjoj večeri, doista pravi biser narodnoga stvaralaštva.

U izvedbama su se smjenjivali zborovi i solisti, od kojih posebno izdvajamo nevjerojatno izražajnoga i emotivnog Miroslava Šarića iz KUD „Lipa“, te odlični lirski sopran Moniku Šubaru iz „Matki“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert se postupno prelio u uskrsni ugođaj, donoseći pregršt vrlo starih i posve originalnih skladbi, koje su donijele atmosferu nekih davno prošlih vremena.

Osobito je dojmljiva bila skladba „Isusove ruke raskriljene su“, u nadahnutoj izvedbi „Matki“, sačuvana u vrlo složenom i arhaičnom dur-mol sustavu, čija besprijekorna izvedba pokazuje na veliki potencijal skladbe, koja bi trebala postati dio korizmenoga repertoara, barem u virovitičkom kraju.

Sam kraj koncerta obilježila je impresivna izvedba skladbe „Isukrst nam slavni“ u kojoj su sudjelovali svi izvođači, predvođeni izvrsnom muškom sekcijom voćinske župe, ispunivši vrlo akustičnu virovitičku župnu crkvu prekrasnim volumenom glasova i nepatvorenom radošću muziciranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doista, o glazbenoj se baštini virovitičkoga kraja priča rijetko, eventualno prigodno, ponekad čak i uz neku vrst kompleksa manje vrijednosti u odnosu na neke druge krajeve čija se baština češće promovira.

Sinoćni je koncert pokazao da je kvaliteta otkrivenoga materijala iznimno visoka i da se vrijednim sakupljačima i njegovateljima tradicijske glazbene kulture treba osigurati uvjete za dalji rad i istraživanje, kako bi se još bisera narodnoga duha otelo zaboravu.

Medijski je pokrovitelj festivala FRKA portal Narod.hr.

narod_hr_medijski_pokrovitelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.