Film ‘Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa’ od 4. prosinca u kinima

Dugometražni igrani film “Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa” Nikole Vukčevića, crnogorski kandidat za Oscara koji kroz priču o dvojici braće propituje pojmove časti, odanosti i osvete u kojemu jednu od glavnih uloga ima hrvatski glumac Goran Bogdan, dolazi u hrvatska kina u četvrtak, 4. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimljen prema motivima drame “Instant seksualni odgoj” srpskog pisca i redatelja Đorđa Milosavljevića, ta crnogorsko-hrvatsko-srpska produkcija prikazuje dvojicu braće suočenih s velikim životnim izazovima. Dok stariji brat ubojstvom čovjeka kojega krivi za sve loše što mu se dogodilo u životu pokušava ispraviti nepravdu iz prošlosti, mlađega muče prozaičniji, ali jednako intenzivni problemi, jer planira izgubiti nevinost. U radnji se isprepliću rane devedesete i sadašnjost, od korumpiranog ‘balkanskog’ društva u vrijeme ratova u zemljama bivše Jugoslavije do nimalo ljepše situacije dvadesetak godina kasnije kao posljedice pogrešno postavljenih pravila igre.

Film je, prema scenariju Milice Piletić i redatelja Vukčevića, sniman u Podgorici, Londonu i Zagrebu, a nastajao je skoro pet godina što redatelj Nikola Vukčević objašnjava lošim uvjetima za snimanje filmova u Crnoj Gori. “Nemamo nacionalni filmski centar, niti funkcionalan zakon o kinematografiju, a nije slučajno ni da su se svi veći crnogorski redatelji oduvijek afirmirali u susjednim državama, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini”, rekao je Vukčević nakon novinarske projekcije u kinu CineStaru Zagreb.

Premijerno je prikazan ovog ljeta na filmskom festivalu u Herceg Novom, gdje je osvojio nagrade za kameru i režiju, od nedavno je u distribuciji po crnogorskim kinima, a sada su na redu Hrvatska i Srbija. “Film je jako dobro primljen u Crnoj Gori, organiziraju se dodatne projekcije, a nadamo se da će ta emotivna i topla ljudska priča naići i na potporu hrvatske publike”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu kampanje za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma, film je nedavno imao posebnu projekciju u Los Angelesu, no Vukčević kaže da nema velika očekivanja. “Skroman sam i realan, svjestan da je to sve velika ‘entertainment mašinerija’ s kojom imamo malo zajedničkog, no dobro je imati epitet kandidata za Oscara u odnosu na regiju i međunarodne festivale”, ustvrdio je.

Film je okupio je neke od najpoznatijih regionalnih glumaca, od Gorana Bogdana i Emira Hadžihafisbegovića do Nebojše Glogovca, a u manjoj ulozi pojavljuje se i Damir Urban, riječki glazbenik koji je napisao i izveo naslovnu pjesmu iz filma.

Snimatelj je Dimitrije Joković, scenograf Stanislav Nikičević, a glazbu potpisuje Vladimir Moritz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski koproducenta je Embrio Production, a u domaćim kinima će ga distribuirati zagrebački 2iFilm. Prikazivat će se u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, nakon čega kreće u mrežu nezavisnih kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.